"Isabelle vervelde als een slang tot een monster"

Isabelle Debackere.
BELGA Isabelle Debackere.
Op het assisenproces tegen Isabelle Debackere (36) heeft procureur-generaal Serge Malefason zijn requisitoir gehouden. Voor de openbaar aanklager is de Roeselaarse vrouw schuldig aan de moord op haar zoontje, en was ze zich heel goed bewust van haar daden.

"Een moeder voedt en brengt groot. Ze doodt haar kinderen niet", zei Serge Malefason bij het begin van zijn requisitoir. "U hebt een vrouw leren kennen die steeds sprak over 'Tibeau, mijn schatje'. Maar zijn mama vervelde als een slang tot een monster. Wat heeft Tibeautje misdaan? Niks. Duizend keer niks." Het openbaar ministerie verwees ook onmiddellijk naar het geheugenverlies van Debackere. "Als de grond haar te heet onder de voeten werd, wist ze het niet meer, of wilde ze het niet meer weten."

Isabelle Debackere wilde volgens de openbaar aanklager een perfect gezinnetje stichten, maar haar eigen jaloezie en opvliegendheid staken daar een stokje voor. "Vlak voor het dodelijke ongeval van Jochen was er ruzie in de auto. En we weten hoe agressief ze dan kan zijn." Haar volgende relatie liep na vier jaar op de klippen. "Ze had dan Tim en moest hem houden. Ze zou nooit tolereren dat haar droom een derde keer verdween."

Geplande daden
De verdediging verweet Tim Vanhauwaert dat hij door zijn gokprobleem voor financiële problemen zorgde. "Maar is er één aanwijzing dat de kinderen iets tekort kwamen?" Ook bij de problemen door de veroordeling van haar partner plaatste Malefason vraagtekens. "Ik stel vast dat er op dat moment wel nog een kinderwens was."

Voor de procureur-generaal zijn er voldoende elementen die erop wijzen dat de beschuldigde haar daden gepland had. Zo liet ze het badwater bewust staan en vulde ze het zelfs bij. De openbaar aanklager verwees ook naar de vele bedreigingen die Debackere uitte. " 'Wacht maar, nu is het mijn beurt', sms'te ze naar Tim. Het was een zuivere, keiharde wraak. Tim Vanhauwaert moest gestraft worden, en daarom heeft ze hem zijn zoon ontnomen."

Meester Filip De Reuse, advocaat van de ouders van de beschuldigde, vroeg gisteren om de internering. "Geen enkel verslag spreekt over een majeure depressie. Ze verleidt zelfs nog een snotneus in het psychiatrisch centrum in Menen. Ze kon ook de vrederechter misleiden. Ik noem dat gewiekst!" Het OM vindt bovendien dat de beschuldigde veel te gemakkelijk de schuld geeft aan de pillen die ze had ingenomen. "Ze moest het effect van die pillen kennen. Ze heeft de medicijnen vrijwillig ingenomen, en is dus ook verantwoordelijk voor de gevolgen."

Vanmiddag  start het pleidooi van de verdediging.