“Integratie? De regering zal het tegengestelde bereiken”: Agentschap Inburgering en Integratie kritisch over ontwerpnota Vlaamse formatie

Actie van de werknemers van het Agentschap Integratie en Inburgering in gemeenschappelijk vakbondsfront. Archieffoto van januari vorig jaar.
Photo News Actie van de werknemers van het Agentschap Integratie en Inburgering in gemeenschappelijk vakbondsfront. Archieffoto van januari vorig jaar.
Het Agentschap Inburgering en Integratie is ongerust over de ontwerpteksten voor de Vlaamse formatie. "Ze willen al onze expertise overboord gooien", luidt het vandaag in De Standaard.

"Een gemeenschap vormen en een 'wij' definiëren die nieuwe groepen in onze Vlaamse gemeenschap kan opnemen." Dat is, volgens de ontwerpnota die de N-VA bij de Vlaamse regerings­onderhandelingen op tafel legde, "de opdracht die voor ons ligt". Maar volgens de medewerkers van het Agentschap Inburgering en Integratie zullen de in de nota voorgestelde maatregelen "precies het tegengestelde bereiken". Dat schrijven ze in een opiniestuk in de krant. 

De ondertekenaars - van wie de meesten anoniem blijven uit vrees voor ontslag, maar van wie de namen ­gekend zijn bij de krant - verwijzen onder meer naar het voorstel om de inburgeringscursus ­betalend te maken. "Dat zal betekenen dat de verplichte inburgering voor velen een onmogelijke opdracht wordt", schrijven ze. Ook de invoering van boetes voor wie de verplichtingen niet nakomt en bijvoorbeeld niet slaagt voor een verplichte burgerschapstest, stoot de personeelsleden van het Agentschap tegen de borst.

“Symboolmaatregelen”

De auteurs hebben het over 'symboolmaatregelen', die ver ­afstaan van de realiteit van een succesvol inburgeringsbeleid. Achter de bezorgdheid om de kwaliteit van het integratiebeleid, schuilt een andere zorg: die om de eigen toekomst. De schrik is dat er opnieuw een grote groep mensen zal moeten vertrekken. Naar acties grijpen de vakbonden nog niet. "Het gaat tenslotte om een ontwerp­nota", luidt het.

Lees ook:  Vlaams Belang: “Sommige elementen in ontwerpnota N-VA komen rechtstreeks uit ons programma”
99 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rosita pernet

  sprak gisteren met spaanse die hier bedrijf wou oprichten met op termijn een 300 tal werknemers. Als ze hoorde dat ze verplicht les dient te volgen want dat haar nederlandse taalgebruik onvoldoende zou zijn besloot ze zich dan maar in Wallonië te vestigen. Dus de welstellenden zullen wegblijven en de anderen zullen hier wel verblijven als illegaal

 • eric maier

  Ze moeten zich maar aanpassen en inburgeren. ALs iemand anders naar ginder emigreert, MOET je aanpassen of binnen de kortste keren heb je grote problemen. En vooral hun cultuur waarderen, dus dat mogen ze bij dat inburgeren hun ook eens leren. In Belgie verblijven moet eens wat meer worden dan zomaar Belg worden en op kosten van de OCMW en de burger zijn zuurverdiende sociale zorg te profiteren zonder voorwaarden.

 • Yvan Lindekens

  Iemand moet me eens uitleggen wat die "wij" en die "gemeenschappelijke identiteit" precies inhouden. Het is een mythe, een sprookje. Vlaanderen is, zoals elke gemeenschap, waar ook ter wereld, een bijzonder kleurrijke en diverse samenleving, met allerlei smaken en opinies. Die zijn soms opmerkelijk gelijklopend, dan weer botsen ze flink. Daar vallen nauwelijks statistische centrumkengetallen uit te puren. Maar goed ook.

 • Don Tessers

  Elk protest is te laat. De vele onderzoeken hebben inmiddels bevestigd dat integreren van moslims nooit zal werken omdat de islamitische wetten totaal afwijken, de wil er niet is, de trouwheid altijd aan het land van herkomst zal blijven.

 • Fons Casteels

  Ik nodig iedereen uit om het zelf eens te proberen. Bel naar de ambassade van Kenia, en zeg dat je wil emigreren naar Kenia op voorwaarde dat ZIJ ter plaatse een tolk Nederlands-Swahili regelen zodat je die taal kan leren. En vraag hen om de papieren in orde te brengen zodat je vanaf de dag van aankomst recht hebt op gratis medische zorgen. Belachelijk? Wel, dat is nochtans wat van ons geëist wordt.