"Inschrijvingsdecreet zorgde voor problemen in scholen"

UNKNOWN

Veel meer scholen dan bevoegd minister Marie Arena wil toegeven, hadden te kampen met ernstige problemen als gevolg van het Inschrijvingsdecreet dat eind november vorig jaar in voege trad. Dat zegt oppositiepartij MR.

Eind november doken plots wachtrijen op voor scholen in de Franse gemeenschap. Dat was een gevolg van een nieuw decreet van minister van Leerplichtonderwijs Arena, dat de regels voor inschrijvingen in scholen op een nieuwe leest schoeide. Met de tekst hoopte ze de sociale mix in de scholen te bevorderen. Tot alle plaatsen zijn ingevuld, mogen scholen op enkele uitzonderingen na geen leerlingen weigeren. Vandaar dat sommige ouders voor de schoolpoorten gingen kamperen.

De secundaire scholen die problemen ondervonden, zoals de wachtrijen, liggen een pak hoger dan het twintigtal waarvan Arena gewag maakte, stelt MR-fractieleidster Françoise Bertieaux. Volgens haar zou dat aantal vijfmaal hoger liggen. Ook in het lager onderwijs zouden er grote negatieve gevolgen zijn geweest. (belga/gb)