“Inbrekers misbruiken Immoweb en doen zich voor als kandidaat-kopers”

Illustratiefoto.
Shutterstock Illustratiefoto.
Eerst kandidaat-kopers op bezoek, daarna inbrekers over de vloer: dat is een gezin uit ’s-Gravenwezel (Schilde) overkomen. Het gezin had hun woning te koop gezet via Immoweb en werd daarna het slachtoffer van een inbraak. Geen toeval, geloven ze zelf. Gazet van Antwerpen meldt een nieuwe trend, maar de politie noemt dat voorbarig. “We voeren een onderzoek naar één inbraak in een woning die te koop staat, maar het is zeker niet zo dat we kunnen spreken over een trend die vaker wordt toegepast”, klinkt het.

De inbraak vond afgelopen weekend plaats in ’s-Gravenwezel, deelgemeente van Schilde. De getroffen villa stond te koop op Immoweb, waardoor het gezin eerder al werd bezocht door een koppel kandidaat-kopers uit Nederland. Ze leken vooral geïnteresseerd in het alarmsysteem van de woning, klinkt het.

Een andere Schildenaar die zijn woning te koop had gezet op Immoweb, kreeg hetzelfde koppel op bezoek. Het gaat over een stel veertigers die erg “joviaal” overkomen, vertelde hij aan GVA. Bij hem werd niet ingebroken, maar dat kwam volgens de man omdat het duo werd afgeschrikt door de sterke beveiliging van de woning. Hij gelooft wel dat het koppel foto’s maakte en informatie verzamelde om door te spelen aan medeplichtigen, zodat die later konden inbreken.

“Voorbarig om over nieuwe trend te spreken”

De politie kan niet bevestigen of dat het geval is, maar startte wel een onderzoek naar de zaak. De politie van politiezone Voorkempen nuanceert het verhaal enigszins. “Het is zeer voorbarig om te spreken over een nieuwe trend”, klinkt het. “We onderzoeken de bewuste inbraak en nemen in ons onderzoek mee dat de woning te koop staat en dus recent bezocht werd door vreemden. We werden gisteren gewezen op een Facebookbericht dat stelt dat dit een gekende methode is, maar voorlopig is het onduidelijk of er een link is tussen de inbraak en het bezoek van kandidaat-kopers. Voor ons is dit geen bekende modus operandi die vaker wordt toegepast.”

De politie roept mensen wel op waakzaam te blijven. “Wees altijd voorzichtig als je vreemden in je huis toelaat, want je weet nooit met welke intenties ze binnenkomen.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Het is simpel over het alarmsysteem geef je geen informatie aan kandidaat kopers. Dat doe je alleen ineen ver gevorderd stadium van de aankoop van de woning. Lijkt mij toch een beetje naïef. Een alarm systeem kan gemakkelijk aangepast worden als hij voor de koper niet voldoet.

 • Clementia Verdyck

  Er wordt heel dikwijls ingebroken in woningen die kortgeleden verkocht werden. Inbrekers houden nauwkeurig bij welke woningen verkocht werden, wanneer de nieuwe eigenaar er zijn intrek in neemt, en waar geen alarminstallatie aanwezig is slaan ze toe bij de eerste de beste gelegenheid.

 • leen hanssens

  Zoçlang het huis niet verkocht en beschreven is, geef je toch geen uitleg over het alarmsysteem, en foto's nemen kan ook niet.

 • Peter Janssens

  Er zitten ook veel die zich voor doen als verkopers en verhuuders en zo de mensen oplichten !

 • Johan De Clercq

  Nogal logisch....