Exclusief voor abonnees

“In Vlaanderen kunnen nooit meer dan 20 wolven wonen. Eén roedel heeft 60.000 voetbalvelden nodig”

Limburge wolven August (l) en Naya (Archieffoto)
Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek Limburge wolven August (l) en Naya (Archieffoto)
De eerste Frans-Italiaanse wolf in ons land is een feit, en in de toekomst zullen dat er nog meer worden, weet wolvenexpert Jan Loos. Al kunnen in Vlaanderen nooit meer dan twintig wolven wonen. “Er is maximum plaats voor drie à vier roedels. Bovendien zijn enkel Noord-Limburg en de Antwerpse Kempen geschikt als leefgebied.”

Grote vreugde binnen de kringen van wolvenliefhebbers vandaag: voor het eerst is een wolf van Frans-Italiaanse afkomst de grens richting België over gestoken. Het voorlopig naamloze dier werd gespot in de provincie Luxemburg eind april en op basis van DNA-onderzoek als Frans-Italiaans geïdentificeerd. Naast het koppel Naya en August in Limburg en nog een derde exemplaar in de Hoge Venen, brengt dat de teller op vier wolven in ons land.

Je kan in principe een wolf tegenkomen op de Lippenslaan in Knokke. Maar dat is een wolf op doortocht, die zal daar niet blijven.

Wolvenkenner Jan Loos

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verstappen Martine

  @ Roger Wellens, ge beseft toch dat wolven hier voor ons waren en dat de mens in al zijn "glorie " verantwoordelijk is voor het uitsterven en verdwijnen van dieren en planten. Zij hebben daar niet om gevraagd. De dieren zijn op zoek naar een plaats om te wonen en niet alleen de mens heeft daar recht op. Het wordt tijd dat de natuur terug in ere hersteld wordt.

 • gustaaf Van Bever

  Laat de natuur nu eens zelf zijn werk doen...

 • Roger Wellens

  Rony Bekaert: groot gelijk, het ligt er vingerdik op dat deze wolven uitgezet zijn, maar dat kunnen ze uiteraard nooit toegeven. Hetzelfde voor de marters, vossen, bevers etc., van waar deze deze plots gekomen ? Als er een accident gebeurt met de wolven, en dat is vrijwel zeker dat het zal gebeuren, dan zijn ze niet verantwoordelijk, zo zit dat.

 • Roger Wellens

  In Frankrijk zijn vorig jaar (2018) 12.515 schapen vermoord door de wolven, maar dat is blijkbaar van geen tel voor het handvol wolvenliefhebbers. Zoek maar op, de exacte cijfers van alle voorgaande jaren zijn klaar en duidelijk te zien op internet.

 • Roger Wellens

  Wie beweert dat wolven ongevaarlijk zijn voor de mens, kan best dit eens lezen, en het is geen roodkapje verhaal, maar de pure en correcte realiteit volgens de statisitieken van de Franse gemeentehuizen: Histoire du méchant loup van Moriceau. Maar dit mag niet geweten zijn, en zal dus niet gepubliceerd worden.