"In 2020 gaat het licht uit"

thinkstock
Ondanks de extra zonnepanelen en windenergie waarop Bart Tommelein mikt, is het niet gegarandeerd dat we vanaf 2020 het licht nog kunnen aanknippen. In de winter dreigt er dan een tekort van 1.414 megawattuur, het equivalent van anderhalve kerncentrale.

Eén zonnepaneel per Vlaming - goed voor 6,4 miljoen extra stuks op onze daken - en 280 bijkomende windmolens. Dat is het doel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) tegen 2020. Maar dat volstaat niet om de energiebevoorrading in ons land te garanderen, zo blijkt uit berekeningen van N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy. 's Winters dreigen we dan met alle centrales, zonnepanelen en windmolens samen 1.414 megawattuur te weinig te produceren. Tijdens het koudste seizoen leveren zonnepanelen dan ook amper wat op, met een rendement van slechts 3%.

Klassieke centrales
Grootste oorzaak voor het dreigende tekort is het verdwijnen van de klassieke centrales, zoals die op gas. Verscheidene installaties zullen de komende jaren de deuren sluiten omdat ze niet meer rendabel zijn. "We kunnen in principe wel elektriciteit invoeren als het nodig is", zegt Gryffroy. "Alleen: stroom vloeit altijd naar het land met het grootste tekort. En momenteel is dat in Zuid-Duitsland groter dan bij ons." Het Vlaams Parlementslid meent dan ook dat het verstandiger is ervoor te zorgen dat de klassieke centrales niét sluiten. "Eventueel met subsidies."

Hoe ernstig is de situatie? Wat kan er gedaan worden om een rampscenario te vermijden? U leest het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Sms HLN naar 6630 (kost €1) en proef 3 weken.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels