‘Implant Files’: overheid verbergt duizenden incidenten met medische implantaten

De voorbije vijf jaar zijn in ons land 72 mensen gestorven, door problemen met een medisch implantaat, zoals een heup- of knieprothese. “De overheid houdt duizenden incidenten geheim”, zegt een groep onderzoeksjournalisten, die vorig jaar ook onderzoek deed rond de ‘Paradise Papers’.

Meer dan 250 journalisten in 36 landen van 58 media, onder wie journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir, hebben dit jaar samen met het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ een groot onderzoek gevoerd naar al wat er fout loopt met implantaten. Dat onderzoek kreeg de naam ‘Implant Files’.

De implantaten zijn vaak erg nuttig, maar soms loopt het fout. Dat was dan ook de hamvraag van het onderzoek naar de Implant Files. Uit het onderzoek blijkt dat door problemen met implantaten, die bijvoorbeeld braken, haperden of op een andere manier slecht werkten, de afgelopen tien jaar wereldwijd meer dan 1,7 miljoen gewonden en bijna 83.000 doden gevallen zijn. In ons land zijn er de afgelopen vijf jaar 3.800 incidenten gerapporteerd met medische implantaten. 72 mensen zijn daarbij zelfs gestorven.

Overheid zwijgt

“De overheid houdt die gegevens geheim”, zegt Knack-journalist Kristof Clerix, die meewerkte aan het onderzoek, aan VTM NIEUWS. “De overheid zegt dat je bij elke case moet kijken of het incident wel gelinkt is aan het implantaat en zegt ook dat het confidentiële bedrijfsgegevens zijn. Daarnaast wil de overheid ons niet bang maken, maar we moeten ons wel de vraag stellen of patiënten in de eerste plaats niet goed geïnformeerd willen worden. De overheid beschikt over die info, maar die mogen u en ik niet kennen.”

Volgens het consortium werken bij het Belgisch federaal geneesmiddelagentschap ‘FAGG’ 43 specialisten specifiek op implantaten. Bij het RIZIV gaat het om 9 personen. Dat betekent dat slechts een vijftigtal overheidsfunctionarissen in ons land toezien op de veiligheid van een half miljoen implantaten. Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) laat weten dat er volgend jaar nog 14 ambtenaren bij het FAGG bijkomen om implantaten op te volgen.

HLN is op zoek naar mensen die zelf ernstige problemen hebben ondervonden met hun implantaten of protheses of familie hebben die eraan overleden is en hun verhaal willen doen. Wie wil, kan de redactie mailen met naam, emailadres en telefoonnummer.

Archiefbeeld.
iStock Archiefbeeld.29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • carina moors

  Men had voorspeld dat dit eens grotere schande en bedrog kon zijn dan thalidomide maw softenon ... En blijkt ook zo te zijn.. Big pharma lobbyt overal tot de hoogste kringen..

 • Fredien Vandervekens

  Kan geen vertrouwen meer hebben in de "medische poenscheppers", tout court ! Even afwijken van implantaten, "een tweede opinie, een derde opinie, een ….". Het worden dus "gok-diagnoses". Aan U de eer, " wie zit juist " ? De zieke mens is er erger aan toe dan ooit. Erg !

 • aaron aerts

  er zijn veel betere resultaten met 3D geprinte implantaten. Evolueer mee. Ipv de slager uit te hangen en mensen zomaar taan zitten opereren.

 • Diane Bernaerts

  Rechtvaardigt dit niet het ontslag van De Block? Ze geeft zelf toe dat er volgend jaar 14 ambtenaren bij komen om implantaten op te volgen: dus ze wist van het probleem en geeft toe dat er opvoldoende opvolging was? Maar dit toch verzwegen voor de bevolking? Zodat mijn moeder nu één van de "slachtoffers" is..... :(

 • Don Tessers

  Spanje kwam vandaag met het nieuws dat er op wereldschaal een grote fraude aan de gang is in alle landen.