"Illegale wapentrafiek van Oostende naar Libië"

Algemeen beeld van de luchthaven van Oostende, niet specifiek van het wapentransport.
kos Algemeen beeld van de luchthaven van Oostende, niet specifiek van het wapentransport.
De vliegtuigen die om de twee weken vanuit Oostende naar Libië vliegen, hebben vaak illegale wapens aan boord. Dat zeggen bronnen in het Afrikaanse land. VN- deskundigen uitten ook al zulke verdenkingen.  

De Libische bronnen die ons vertelden over de wapentrafiek, zijn niet neutraal. Ze behoren tot het kamp van de internationaal erkende regering en zeggen dat de wapens bestemd zijn voor de coalitie van islamisten waartegen die regering strijdt. Maar de aantijging bevat wel details: zo zou de Boeing 747 die vorige week vanuit Oostende naar Libië vloog verschillende soorten munitie en draagbaar luchtafweer hebben overgevlogen. Waar dat wapentuig vandaan komt, weten de Libiërs niet. Maar ze wijzen er wel op dat de Oostendse vliegtuigen behalve in Libië ook geregeld in de Verenigde Arabische Emiraten neerstrijken - een land waarvan reeds is bewezen dat er wapens naar Libië gaan.

Ook de Verenigde Naties uitten al verdenkingen over Oostende. Zo troffen inspecteurs eind vorig jaar "verdachte items" op de vrachtbrieven aan. Ze vroegen uitleg aan de Belgische autoriteiten en kregen te horen dat die welgeteld één vliegtuig naar Libië hadden doorzocht. "Daarbij werden geen verboden goederen aangetroffen", klonk het laconiek. Feit is dat de Oostendse transporten uitgevoerd worden door dubieuze bedrijven. Zo is de Libische opdrachtgever al betrapt op illegale wapentrafiek vanuit de Emiraten, terwijl de VS één van de onderaannemers op hun zwarte lijst hebben staan omdat die wapens naar de Syrische dictator Bashar Al-Assad zou hebben overgevlogen.

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE.