"Ik word kluizenaar": 58-jarige Belg haalt het van 50 anderen en trekt in alpenhuisje zonder water en elektriciteit

Het huisje in de Oostenrijkse Alpen is 350 jaar oud en uit de rotsen gehouwen. Het leven is er allerminst luxueus.
AFP Het huisje in de Oostenrijkse Alpen is 350 jaar oud en uit de rotsen gehouwen. Het leven is er allerminst luxueus.
Leven zonder stromend water en elektriciteit. Een 58-jarige man uit Diest is de nieuwe bewoner van het tegen de rotsen gebouwde kluizenaarshuisje in de omgeving van het Oostenrijkse Salzburg. Stan Vanuytrecht, een twee jaar geleden in Mechelen gewijde diaken, haalde het van 50 andere kandidaten.

"Hij straalt rust uit en oogt sterk", motiveerde de burgemeester van Saalfelden bij Salzburg, Erich Rohrmoser, de keuze. De gemeente deelde vandaag mee dat het een nieuwe bewoner gevonden heeft voor het 350 jaar oude huisje in de Oostenrijkse Alpen. De nieuwe heremiet, die de kluizenaarswoning van St. Georg eind april betrekt, is zich bewust van de uitdagingen die om de hoek loeren.

"Ik verlangde al lang naar een leven als kluizenaar", zegt Stan Vanuytrecht. "Toen ik over de hermitage in Saalfelden las, dacht ik bij mezelf: dat is mijn plaats, daar wil ik zijn." De stille ochtenden en avonden en het contact met de niet weinig dagelijkse bezoekers - zoals de ervaring leert - vormen de ideale combinatie.

De katholiek was bij de Belgische luchtmacht in dienst en in Duitsland gestationeerd vooraleer hij landmeter werd. Naast zijn beroep engageerde hij zich op sociaal vlak en in de kerk. Sinds 2014 is de vader van twee met pensioen. Een loon krijgt de kluizenaar niet en hoelang hij blijft, beslist hij zelf. Een ding staat vast: hij zal het al die tijd zonder stromend water en elektriciteit moeten doen.

Stan Vanuytrecht, een 58-jarige man uit Diest, werd twee jaar geleden tot diaken gewijd in Mechelen.
AP Stan Vanuytrecht, een 58-jarige man uit Diest, werd twee jaar geleden tot diaken gewijd in Mechelen.

Ik verlangde al lang naar een leven als kluizenaar. Het is belangrijk te luisteren zonder zelf te praten en zonder te oordelen. Ik zal me aan niemand opdringen

Stan Vanuytrecht

Trabant uit de DDR

De voorganger van onze landgenoot, een Oostenrijkse priester en radiotherapeut, gaf na een jaar de brui aan deze manier van leven. Door het Spartaanse karakter is de hermitage van Saalfelden open van april tot oktober. Zijn bewoner heeft de keuze waar hij de winter doorbrengt. 

De nieuwe kluizenaar heeft in zijn leven al vaker de rol van 'luisteraar' gespeeld. Hij bekommerde zich eerder al om daklozen, alcohol- en drugsverslaafden en bezocht als diaken gedetineerden in de gevangenis en patiënten in psychiatrische instellingen. "Dat zijn ervaringen die volgens mij een voordeel zijn voor een kluizenaar. Het is belangrijk te luisteren zonder zelf te praten en zonder te oordelen. Ik zal me niet opdringen", zei de 58-jarige Diestenaar. 

Ook materiële zekerheid was de man lange tijd vreemd. Na de scheiding van zijn vrouw moest hij met zeer weinig rondkomen. "Ik was al blij dat ik geld voor eten had". Ook vandaag hecht hij weinig belang aan luxe - hij rijdt in een Trabant uit de voormalige DDR. 

De hermitage van Saalfelden ligt op een hoogte van 1.400 meter en is meer dan 350 jaar oud. Het is een van de laatste bewoonde hermitages in Europa. De natuurlijke grot aan de voet van een rotsplateau werd in de 17de eeuw omgebouwd tot een kapel.