“Ik sloeg, ik kneep, maar niks hielp”: slachtoffers getuigen over seksueel geweld in sportclubs

Jolien getuigt over het misbruik van haar zwemcoach.
VRT Jolien getuigt over het misbruik van haar zwemcoach.
Bijna één op de vijf minderjarige sporters wordt het slachtoffer van ernstig seksueel overschrijdend gedrag, maar slechts enkelen komen ermee naar buiten. Vanavond doorbreken drie slachtoffers het taboe in ‘Pano’ op Eén. Julie, Jolien en Leen vertellen over hoe machteloos ze stonden tegenover de daders.

Julie

Julie is nu 28, maar ze worstelt nog altijd met het misbruik van haar atletiekcoach. Hij begluurde en randde Julie aan toen ze nog een tiener was. “Ik wou me aankleden, maar hij bleef naar me kijken.”

Leen

Leen, nu 34, werd tussen haar veertiende en twintigste misbruikt door haar judocoach, vaak zelfs verschillende keren per week. “Hij had zich volledig ingewerkt in mijn gezin. Hij was een vriend aan huis en iedereen vertrouwde hem. Daarna dwong hij me brieven te schrijven die hij later gebruikte om me op alle mogelijke manieren te chanteren.”

Jolien

Jolien, nu 18, werd op haar twaalfde verkracht door haar zwemtrainer. Het begon met lieve sms’jes en berichtjes op Facebook, maar al snel ging het veel verder dan dat. “Ik heb hem geslagen, maar dat vond hij blijkbaar leuk. Ik heb geknepen, geduwd, maar niks hielp.”

Voice

Julie, Leen en Jolien werken nu mee aan Voice, een wetenschappelijk onderzoeksproject naar seksueel geweld in de sport dat in acht Europese landen loopt. Voice luistert naar slachtoffers en analyseert hun verhalen om aanbevelingen te doen voor beleidsmakers. Criminologe Tine Vertommen leidt Voice in ons land. Zij roept de overheid en de sportfederaties dringend op om in te grijpen.

"Verschrikkelijk en verwerpelijk"

"Seksueel misbruik in de sportwereld is verschrikkelijk en verwerpelijk", zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) naar aanleiding van de 'Pano'-uitzending. "Maar het is niet nieuw: we zijn op de hoogte dat deze dingen in sport gebeuren en hebben al een aantal dingen op de rails gezet", aldus de minister.

"Op zich is het goed dat de getuigenissen naar boven komen, dat we samen een klimaat hebben geschapen waarin dat mogelijk is", zegt Muyters. "De getuigenissen zijn belangrijk. Slachtoffers moeten weten dat ze ermee naar buiten kunnen komen. Dat helpt om het probleem aan te pakken. Maar het is helaas geen probleem van sport alleen. Het komt ook voor in scholen, in de kerk, in theaters enzovoort. Een aanpak die alléén op sport focust is dus niet voldoende."

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA)
BELGA Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA)

Preventie en reactie

De minister stelt dat zijn beleid gericht is op preventie en reactie. "Ik wil in de eerste plaats voorkomen dat overschrijdend gedrag plaatsvindt. Net daarom is een bewijs van goed gedag en zeden als alleenstaande maatregel vooral een symbool, maar geen sluitende oplossing. Iemand moet immers eerst veroordeeld zijn - en dus al foute dingen gedaan hebben - voor hij dat niet krijgt. Maar áls er overschrijdend gedrag plaatsvindt, wil ik dat federaties, clubs, bestuursleden, ouders en sporters zelf sterk genoeg staan om de gepaste reactie te geven."

Muyters vraagt elke federatie om een goed beleid op poten te zetten voor hun clubs. "Ik volg dat ook op, dat staat in de overeenkomsten met de federaties. Niet elke sport is dezelfde, niet elke club is gelijk, dus één aanpak voor alle sportclubs gaat niet werken. Net daarom vind ik de betrokkenheid van de federaties zo belangrijk: zij moeten het op het terrein doen."

Bent u of is iemand uit uw omgeving slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag, en heeft u behoefte om erover te praten, dan kan u terecht bij de hulplijn seksueel misbruik op het nummer 1712. Personen die hun ervaringen in verband met grensoverschrijdend gedrag in de sport willen delen met het Voice project, kunnen dat doen bij tine.vertommen@uantwerpen.be.

De volledige uitzending van Pano kan je vanavond bekijken op Eén om 21.27 uur.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.