"Ik kocht wapens, politie-uniformen en alles om TATP te maken, maar wist niet dat aanslag werd voorbereid"

Twee belangrijke en gevaarlijke verdachten lopen nog vrij rond

belga
Mohammed Hamza Arshad geeft toe dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de voorbereidingen van de terreurcel van Verviers, maar beweert dat hij niet besefte dat er een terreuraanslag werd voorbereid. Volgens de man lopen er ook nog minstens twee belangrijke en gevaarlijke verdachten vrij rond, reden waarom hij niet het achterste van zijn tong wil laten zien.

Toch niet "Jahjah"

Dinsdagvoormiddag werd Arshad lang ondervraagd over een reeks telefoongesprekken die op 17 december 2014 plaatsvonden tussen een Belgisch nummer en twee verschillende nummers in Turkije. Tijdens die ondervraging beweerde Arshad dat hij de man was die alle gesprekken vanuit België voerde, hoewel de rechtbank daar sterke twijfels over liet blijken.

De gesprekspartner in Turkije denkt immers dat hij een zekere "Jahjah" aan de lijn heeft, maar die persoon zegt dat hij niet "Jahjah" maar "Abdallah" is, dat hij belt met een telefoon die aan "Jahjah" toebehoorde, en dat het "ijzer" eerst bij "Jahjah" lag. Ondanks herhaalde vragen van de rechtbank bleef Arshad erbij dat hij zowel "Jahjah" als "Abdallah" was en enkel van bijnaam veranderde. In de namiddag gaf Arshad dan toch toe dat hij enkel "Abdallah" was en niet "Jahjah".

"Jahjah is iemand anders, die niet in de cel zit, niet in de zaal zit en bij mijn weten nog leeft", verklaarde Arshad. "Zijn echte identiteit wil ik niet geven, omdat ik bang ben voor mezelf en mijn familie."

Ook over een andere veel voorkomende bij- of codenaam in het dossier, "Gros", verklaarde Arshad dat de man nog vrij rondloopt, niet geïdentificeerd werd en gevaarlijk is. Het vermoeden bestaat echter dat "Gros" verwijst naar Marouan El Bali. In een politieverhoor gebruikte Arshad zelf ook de term "Gros" als het over El Bali ging, maar voor de rechtbank beweerde Arshad dinsdagnamiddag, dat hij nooit beweerd had dat El Bali "Gros" was.

reuters

"Jahjah is iemand anders, die niet in de cel zit, niet in de zaal zit en bij mijn weten nog leeft. Zijn echte identiteit wil ik niet geven, omdat ik bang ben voor mezelf en mijn familie"

Naar Syrië

Arshad gaf wel toe dat hijzelf een centrale rol had gespeeld in het hele dossier. De man, die nog had samengewoond met Sean Pidgeon, de eerste Belgische jihadist die omkwam in de Syrische burgeroorlog, begon in maart 2014 regelmatig aankopen te doen in een islamitische boekhandel en liet zijn baard staan, al was dat laatste naar eigen zeggen vooral om mee te zijn met de hipstermode. In september 2014, nadat hij ettelijke IS-propagandavideos had bekeken op internet, reisde hij naar Syrië om er zich bij IS aan te sluiten.

"Ik verbleef er drie weken in een soort kamp waar weinig gebeurde", verklaarde Arshad. "Na een tijd wou ik naar huis, maar ik werd gewantrouwd en meegenomen door gemaskerde mannen. Die mishandelden me enkele dagen lang, zodat ik er uit angst mee instemde om hen te helpen. Ik kreeg een aantal orders en kreeg ongeveer 10.000 euro mee naar België."

"Ik liet mijn baard staan, maar dat was vooral om mee te zijn met de hipstermode"

Valse papieren voor Abaaoud, walkie-talkies, ...

Terug in België zocht Arshad Souhaib El Abdi op en vroeg hem valse papieren te maken voor Abaaoud en een negental anderen.

Zelf kocht Arshad wapens en politie-uniformen bij een wapenhandelaar waarvan hij de naam niet wilde geven, naast walkie-talkies en materiaal om TATP (een soort peroxidespringstof) te maken, en hij huurde een onderduikwoning in Verviers. Daar bracht hij alle spullen heen alvorens hij "Renault" en "Volkswagen", de codenamen van Khalid Ben Larbi en Soufiane Amghar, ging ophalen, in Frankrijk en Duitsland.

"Ik besefte echter niet dat er een aanslag werd voorbereid, en al helemaal niet wat het doelwit dan zou geweest zijn", zei de man. "Ik vind de aanslagen op Charlie Hebdo, in Parijs en in Brussel monsterlijk." Nochtans werden er in het onderzoek minstens twee gesprekken met Turkije afgeluisterd waarin Arshad lijkt aan te geven dat hij wel degelijk beseft wat er gaande is. Zo zegt hij in één van die gesprekken: "Ik heb medelijden met 'Gros', want wij zijn akkoord gegaan met deze missie, maar hij niet."

Daarmee geconfronteerd, verklaarde Arshad: "Ik loog hen voor, ik deed er alles aan om hen te doen geloven, dat ik meewerkte."

Ook andere afgeluisterde telefoongesprekken spreken niet in het voordeel van Arshad. Daaruit zou immers blijken dat hij weet dat Abaaoud in Syrië een superieur heeft en enig zicht heeft op de hiërarchie binnen IS. Bovendien is er in die gesprekken ook nog sprake van een tweede, andere "Gros", een zwarte Afrikaan die zich in Syrië bevindt en wiens rol allerminst duidelijk is.

"Ik kreeg een aantal orders en kreeg ongeveer 10.000 euro mee naar België"

Beeld van de inval in Verviers.
photo_news Beeld van de inval in Verviers.

"Ik vind de aanslagen op Charlie Hebdo, in Parijs en in Brussel monsterlijk"

photo_news