"Ik heb zoiets van" is meest irritante woordconstructie in Vlaanderen

ThinkStock
'Ik heb zoiets van' is verkozen tot meest irritante woordconstructie van 2017 in Vlaanderen.  Ze kreeg 28 procent van de stemmen in de jaarlijkse verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse Taal.  

Tweede in de rangschikking was 'me-time' (22 procent). Andere genomineerden in Vlaanderen waren 'comfortzone', 'dagdagelijks', 'eigenlijk', 'groentjes', 'absoluut' en 'naar de toekomst toe'.

In Nederland voerde het woord 'genderneutraal' de lijst van meest irritante woorden van het jaar aan, de term om aan te duiden dat er geen verschil tussen de seksen wordt gemaakt. Het kreeg 43 procent van de stemmen. Zo'n 23.000 mensen brachten hun stem uit.

Het Nederlandse publiek vindt 'genderneutraal' een voorbeeld van politieke correctheid en vooral irritant omdat het een samenvoeging is van het Engels en Nederlands, terwijl het eigenlijk 'geslachtsneutraal' zou moeten zijn. 

Andere woorden of uitdrukkingen die als ergerlijk worden ervaren zijn 'in je kracht staan' en 'papadag' (beide 14 procent), 'shinen' (11 procent) en 'soort van' (4 procent). Ze werden ingestuurd via wegmetdatwoord.org.
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • karien denil

  ik vind de meest irritante zinsconstructie hedentendage : "opgepakt wegens criminele daad (en verleden) en asap terug vrijgelaten" !!!!

 • Christine Laevers

  Ik heb het nog altijd niet verteerd dat ik in een opstel in de jaren zestig een punt verloor in een opstel omdat ik 'paraplu' had geschreven. Het moest 'regenscherm' zijn. 'Leuk' gebruik ik als ik het niet meen maar beleefd wil blijven, als ik het wel meen is het 'plezant'. In taal moet alles kunnen. Taal is dynamisch. Het is ook een visitekaartje.

 • Chris Devlaeminck

  "Dat klopt". Niet dat het klopt dat “Ik heb zoiets van” voor mij de meest irritante woordconstructie is. Nee, voor mij is dit al decennia het bevestigend antwoord "dat klopt". Het zou ook lukken met simpel "ja" te antwoorden. Of "dat is zo" of "zoals u zegt" of "inderdaad". Nee hoor "dat klopt" ligt bij veel Vlamingen lekker in de mond. Zeker op TV. Niet bij de Nederlanders. Ik geef ze trouwens gelijk met hun keuze.

 • Bernardo Conradi

  Als je een Decroo senior hoort zeggen "het kind die naar school gaat" en een driesterrenchef "het water die kookt", dan denk ik arm Vlaanderen. Waar is de tijd van marc Galle "Voor wie haar soms geweld aandoet" op LP vinyl. Net zoals snotapen op hun sociale media een eigen taaltje ontwikkelden, doen de allochtonen er nog een schepje bovenop. Hopeloos !

 • Gerard Braeckmans

  'Leuk' is ook wel zo'n woord (zegt eigenlijk alles maar niets), 'perfect' (de laatste tijd is alles perfect ondanks het geklaag en gezaag), verkleinwoorden (om het wat sympathieker te maken) en da hebben we het nog niet over de gebaren en lichaamshouding.