Ga naar de mobiele website
^ Top

"Ik heb zoiets van" is meest irritante woordconstructie in Vlaanderen

ThinkStock
'Ik heb zoiets van' is verkozen tot meest irritante woordconstructie van 2017 in Vlaanderen.  Ze kreeg 28 procent van de stemmen in de jaarlijkse verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse Taal.  

Tweede in de rangschikking was 'me-time' (22 procent). Andere genomineerden in Vlaanderen waren 'comfortzone', 'dagdagelijks', 'eigenlijk', 'groentjes', 'absoluut' en 'naar de toekomst toe'.

In Nederland voerde het woord 'genderneutraal' de lijst van meest irritante woorden van het jaar aan, de term om aan te duiden dat er geen verschil tussen de seksen wordt gemaakt. Het kreeg 43 procent van de stemmen. Zo'n 23.000 mensen brachten hun stem uit.

Het Nederlandse publiek vindt 'genderneutraal' een voorbeeld van politieke correctheid en vooral irritant omdat het een samenvoeging is van het Engels en Nederlands, terwijl het eigenlijk 'geslachtsneutraal' zou moeten zijn. 

Andere woorden of uitdrukkingen die als ergerlijk worden ervaren zijn 'in je kracht staan' en 'papadag' (beide 14 procent), 'shinen' (11 procent) en 'soort van' (4 procent). Ze werden ingestuurd via wegmetdatwoord.org.

Meer over14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jeroen Segers

  Kids ... een paar jaar geleden het meest irritante woord, en nu populairder dan ooit. Spijtig genoeg.

 • Guido Delrio

  Flitsmarathon dag. Das is pas irriterend. Letterlijk.

 • Jos Klos

  Of de alom bekende "Ik bedoel..euhm.." waar dan niets meer achter volgt. Wat bedoel je dan?? Zeer irritant!

 • Jos Den Beste

  Volgend jaar zet ik "filegolven" op de lijst. Irritant, onjuist en belachelijk woord dat je elke dag op de radio hoort.

 • raf de geyter

  Ik had direct zoiets van "da komt precies uit de mond van Bart Cannaerts"... of is da maar een gedacht? Iemand moet zijn gejureer uit De Mens maar eens nachequen.

Meld een bug