"Ik heb er veel gekend als profiteurs, als parasieten ook": Joodse gemeenschap geschokt door uitspraken prof. Jan Tollenaere in 'Kinderen van de collaboratie'

Professor Jan Tollenaere deed antisemitische uitspraken in 'Kinderen van de Collaboratie' op Canvas. Het fragment was ook te zien in 'De Afspraak'.
VRT Professor Jan Tollenaere deed antisemitische uitspraken in 'Kinderen van de Collaboratie' op Canvas. Het fragment was ook te zien in 'De Afspraak'.
Enkele uitspraken van prof. Jan Tollenaere in het Canvas-programma 'Kinderen van de collaboratie' hebben kwaad bloed gezet bij de Joodse gemeenschap. Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) reageert vandaag "geschokt" en betreurt dat Canvas een podium bood aan Tollenaere om "het gedachtegoed van zijn vader verder uit te dragen en te vergoelijken".

Tollenaere, diep in de zeventig, omschreef zichzelf in de documentairereeks, die kinderen van collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog aan het woord laat over de impact van de keuzes van hun ouders op hun eigen leven, expliciet als antisemiet. "Ik vind het nare mensen", zei de zoon van VNV'er Reimond Tollenaere over Joden. "Ik heb er veel gekend als profiteurs, als parasieten ook." Het bewuste fragment werd ook vertoond in 'De Afspraak' (vanaf 36:00). 

Geen zendtijd

Het FJO pikt die uitspraken niet en "is van mening dat aan negationisten, collaborateurs en antisemieten op de publieke omroep geen zendtijd ter beschikking dient te worden gesteld". Joods Actueel-hoofdredacteur Michael Freilich vraagt dan weer een signaal van gelijkekansencentrum Unia en/of de referentiemagistraat voor antisemitisme tegen Tollenaere. 

"In het verleden werden vanuit de Joodse gemeenschap zelf al verschillende klachten ingediend voor antisemitisme, maar dat werd telkens geseponeerd omdat het niet 'zwaarwichtig' genoeg was", zegt hij. "Nochtans heeft onder meer premier Charles Michel verklaard dat er een nultolerantie moet zijn voor antisemitisme. Dit is een testcase om te zien of dergelijke woorden geen dode letter zullen blijven. Als er de komende dagen of weken niets gebeurt, kunnen we er nog altijd zelf een zaak van maken."

Universiteit Utrecht

Volgens Freilich is ook de Joodse gemeenschap in Nederland, waar Tollenaere als emeritus hoogleraar verbonden is aan de Universiteit Utrecht intussen op de hoogte en zal ook aan de universiteit gevraagd worden om actie te ondernemen tegen de man. 

Reimond Tollenaere, propagandaleider van het Vlaams Nationaal Verbond (VNV) en hevig antisemiet, trok in 1941 naar het Oostfront waar hij een jaar later omkwam.
rv Reimond Tollenaere, propagandaleider van het Vlaams Nationaal Verbond (VNV) en hevig antisemiet, trok in 1941 naar het Oostfront waar hij een jaar later omkwam.82 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marc Tersago

  Waarom moet men altijd, iemand zijn uitspraken veralgemenen en persoonlijk opnemen? Iedereen trekt alles uit zijn intentionele context. Het kan toch zijn dat deze professor destijds enkele joodse mensen heeft gekend en dat deze van slechte wil waren of uit eigenbelang handelde? Is het daarom het gehele joodse ras? Man man.. Context, een begrip dat weinigen begrijpen me dunkt.

 • Pedro Gonzalez

  Och ja, het kon niet anders of de N-VA krijgt mede de schuld aan de gebeurtenissen van 70 jaar geleden. In ALLE partijen zowel in Vlaanderen als in Wallonië vind je nu nog nakomelingen van collaborateurs van tijdens de oorlog, wat dat soms ook moge geweest zijn. Als er met twee maten werd gemeten in wie wel of niet collaboreerde is dit een sprekend voorbeeld.

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Kennelijk zijn er enkelen bij die geshokeerd zijn van "Vrijheid van Meningsuiting" als die anders is dan de hunne. Zou Noord-Korea, Iran of Israel hun een aards paradijs lijken ?

 • joske peeters

  Heb je iets geleerd? Nog altijd niets geleerd?

 • guy van daele

  Los van het gedachtegoed van deze man: veel respect voor de serene reactie van Claude Marinower (in de afspraak) ;