"Hugo Claus was al tien jaar ziek"

Hugo Claus, die vanmiddag overleed in het Antwerpse Middelheim ziekenhuis, kampte al tien jaar met Alzheimer. Dat zegt Piet Piryns, de journalist die toelating kreeg om de biografie van de betreurde auteur te schrijven. "De ziekte sluimerde al bijna tien jaar en Claus zelf was de eerste die ze herkende", stelt Piryns. "Pas tweeëneenhalf jaar geleden werd een duidelijke diagnose gesteld. Toen heeft Hugo besloten dat hij zelf wilde bepalen wanneer hij zou heengaan."

Biografie
Anderhalf jaar geleden stuurde de schrijver een e-mail aan zijn vrienden waarin hij hen op de hoogte bracht van zijn voornemen. "De datum van de euthanasie werd vrij recent vastgelegd", stelt Piryns. De schrijver was de laatste tijd soms erg verward, maar had toch nog heldere momenten, waarop hij perfect wist wat er aan de hand was. Piet Piryns nam zich enkele jaren geleden voor om de biografie van Claus te schrijven, maar is daar nog niet aan begonnen.

Na pensioen
"Ik heb veel met hem gepraat, ook al ging dat niet altijd even vlot", vertelt de journalist. "Claus stemde in met het plan, hoewel hij zelf nooit een biografie heeft gewild." Het boek rond het leven van de schrijver is evenwel niet voor onmiddellijk. "Ik begin er pas aan als ik met pensioen ben", zegt Piryns. "Dat kan gerust nog enkele jaren duren en eens ik eraan begin heb ik nog minstens vier jaar nodig om het te voltooien." (belga/adv)

UNKNOWN