"Hopelijk stemmen Catalanen Puigdemont weg"

BELGA
"Nationalisme leidt tot polarisatie en verdeeldheid in de samenleving. Hopelijk komen de Catalanen ook tot dit inzicht en stemmen zij op 21 december Puigdemont en de nationalisten weg." Dat zegt Eric Van Rompuy in zijn wekelijks dagboek. Het CD&V-Kamerlid haalt opnieuw hard uit naar de houding van N-VA.

In de twee maanden voor de verkiezingen in Catalonië kan er nog veel gebeuren, schrijft Eric Van Rompuy, die duidelijk hoopt dat het Spaanse kamp de overhand zal halen. De regering-Michel moet in tussentijd op eieren lopen, vindt hij. "Want wat gaat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon doen als hij uitvoering moet geven aan de uitlevering van 'zijn vriend' Puigdemont aan Spanje? Gaat de realpolitik het halen boven de nationalistische principes? "

De Europese geloofwaardigheid van België staat hier op het spel, zegt het Kamerlid. Hij wijst erop dat de Europese zwaargewichten duidelijk tegen een onafhankelijk Catalonië gekant zijn.

Vlaanderen heeft een autonomie die Catalonië ons kan benijden, vindt de CD&V'er. "In de 14 jaar die N-VA bestaat heeft ze op geen enkel moment meegewerkt om die Vlaamse autonomie uit te breiden met meer bevoegdheden en middelen. De vijfde en de zesde staatshervormingen hebben Bart De Wever en Geert Bourgeois geboycot."

"N-VA poogt met allerhande verklaringen de perceptie hoog te houden dat ze nationalist en separatist blijven, maar meer dan een uitlaatklep voor hun nationalistische ideologie in de media is het niet", vindt Van Rompuy. "De les die Vlaanderen moet trekken uit de Catalaanse crisis is dat de weg van dialoog en overleg de beste weg is naar meer Vlaamse autonomie", besluit hij. "Een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen in het hart van de EU zou dramatische gevolgen hebben voor de welvaart en het welzijn van de Vlamingen."
65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jonas Willebrords

  Eric heeft hier wel een punt. Je moet het daarom niet mee eens zijn maar kan zijn mening toch op zijn minst respecteren. Er wordt veel te vaak meegelopen in negatieve reacties zonder er eerst zelf goed over na te denken.

 • Dirk Keizer

  Heeft volledig gelijk.

 • guido taens

  taens guido; deze oude knar en zijn oude oplichterspartij moeten alleen al in België 800.000 bestolenen nog geld terug geven met de beloofde katolieke interesten (ARCO-gestolen gelden) man,man,man ,zwijg en ga ergens dweilen ,want ge zijt weeral aan het kwijlen

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Er zijn er veel in de politiek en op andere plaatsen die niets hebben gerealiseerd . Bij de NVA trouwens zeer velen maar EVR heeft hier meer dan gelijk . Mensen tegen elkaar opzetten straffe Vlaamse kerels zijn dat . Arm Vlaanderen .

 • peter backx

  Dank zij Vlaamse politici als Eric Van Rompuy zitten we nu met een onwerkbaar land met torenhoge belastingen en een staatsschuld waar we nooit meer van af komen.En de Vlamingen betalen alles met daar boven op nog eens de oncontroleerbare transfers naar Wallonië.