"Hopelijk is de communautaire lente begonnen"

Servais Verherstraeten.
BELGA Servais Verherstraeten.
Sinds 14.15 uur zit het Uitvoeringscomité voor Institutionele Hervormingen opnieuw samen om zich over de technische uitwerking van de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de gelieerde dossiers te buigen. Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten herinnerde eraan dat de wetteksten voor de paasvakantie in het parlement moeten worden ingediend, willen ze voor het zomerreces groen licht krijgen. "De lente is begonnen, hopelijk gaat ook de communautaire lente beginnen", aldus Verherstraeten.

Het uitvoeringscomité bestaat uit premier Elio Di Rupo, de twee bevoegde staatssecretarissen en de voorzitters of vertegenwoordigers van de acht partijen die het vorig jaar eens raakten over de staatshervormingen: de zes partijen uit de meerderheid plus de groenen. Het comité moet ervoor zorgen dat de akkoord van toen worden vertaald in wetteksten.
 
Voor het zomerreces
De premier verklaarde eerder al dat de eerste sequentie van het akkoord, met onder meer de splitsing van BHV, de herfinanciering van Brussel en het stemrecht voor Belgen in het buitenland, voor het zomerreces moet gestemd zijn. "Ik bevestig de woorden van de premier", stelde Verherstraeten vandaag voor de start van de vergadering in de ambtswoning van de eerste minister. "Ik ben ervan overtuig dat iedereen wil landen en de akkoorden wil respecteren. Hij merkte daarbij op dat de wetteksten dan wel reeds voor de paasvakantie in het parlement moeten ingediend worden.
 
Ook Alexander De Croo (Open Vld) noemde het een goed idee om voor 21 juli te stemmen en bevestigde dat de teksten daarvoor zo snel mogelijk moeten worden neergelegd. Hij hoopt dat de voorbereidende werken daarvoor vandaag of deze week kunnen worden afgerond. De overige vertegenwoordigers verklaarden dat ze de akkoorden willen respecteren, maar benadrukten dat het om een technisch werk gaat.

Minutieus werk
De Franstalige vertegenwoordigers wilden zo ver niet vooruitlopen. "Ik denk dat we zo snel mogelijk moeten gaan. We hebben lang onderhandeld en het regeerakkoord is duidelijk. We moeten geen nieuwe problemen riskeren terwijl de oplossing binnen handbereik ligt", stelde PS-vicepremier Laurette Onkelinx. Ze wees wel op het juridisch karakter van de oefening en de omvang van de teksten.

MR-voorzitter Charles Michel had het dan weer over "een erg technisch en minutieus werk", terwijl zijn cdH-collega Benoît Lutgen het over "technische en juridische debatten tussen voorzitters" had. Voor Ecolo zijn het overigens voormalig voorzitter Jean-Michel Javaux en senator Marcel Cheron die bij de gesprekken over de staatshervorming aanwezig zijn. Vandaag nam Javaux de honneurs waar.