"Homo's hebben gevarieerd seksleven, maar vrijen niet altijd veilig"

THINKSTOCK
Uit het eerste onderzoek naar het gedrag van Belgische homoseksuele mannen, blijkt dat ze een divers en uitgebreid seksleven hebben, maar niet altijd op een veilige manier vrijen. 65 procent gaf aan meer dan 50 seksuele partners gehad te hebben, en een kwart had er meer dan 100. Bijna drie op de vijf van de 1.830 deelnemers aan de online enquête van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaf minstens één seksueel probleem aan.

Ze hebben gemiddeld op hun 19e hun eerste seksuele ervaring met een man en beschikken over een groot palet aan seksuele technieken om zichzelf en hun partner(s) te bevredigen. Twee derde van de homoseksuele mannen doet aan anale seks, sommigen verkiezen masturbatie of orale seks.

Van de mannen die aan anale seks doen, zegt 28 procent geen condoom te gebruiken. "Dat is verontrustend", vindt onderzoeker Johan Vansintejan. "Er treedt een soort condoommoeheid op. Bovendien worden in de pornowereld zelden condooms gebruikt. Dit gedrag houdt natuurlijk grote risico's in voor de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen." Onder de met HIV besmette respondenten had 56 procent erectieproblemen. Dit is het meest voorkomende probleem onder deze mannen.

Bijna 57 pct van de homoseksuele mannen verklaarde een vaste relatie te hebben. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze op zoek gaan naar seks buiten hun vaste relatie. Bijna drie op de vijf gaf aan minstens één seksueel probleem te hebben. Homoseksuele mannen die geen vaste relatie hebben, rapporteerden meer seksuele problemen, door een gebrek aan ervaring in het aangaan van seksuele relaties.

"Meer dan 4.000 mensen hebben geantwoord. Maar om een representatief staal te verkrijgen, hebben we moeten filteren naar 1.830 deelnemers", zegt Vansintejan. "Met de nodige Europese steun kunnen we deze enquête ook in andere landen houden."