"Hof van Beroep in Antwerpen moet kamers sluiten"

THINKSTOCK
Het hof van beroep in Antwerpen sluit vanaf het nieuwe jaar haar kamer '4 bis' door een personeelstekort. Dat meldt de rechtbank zondagavond in een persbericht. Ze wil dat intussen voorgedragen kandidaten snel worden benoemd. Termijnen kunnen snel oplopen en de rechtzoekende is het slachtoffer, klinkt het.

Het personeelstekort kent verschillende oorzaken. Vier kamervoorzitters gingen in september met pensioen, een magistraat verhuisde naar het Hof van Cassatie en twee raadsheren zijn langdurig ziek. Twee raadsheren zouden ondanks hun gezondheidsproblemen toch komen werken om de rechtbank mee draaiende te houden.

Omdat het tekort naar eigen zeggen al tot meer dan 10 procent opliep, schafte de rechtbank eerder ook al tijdelijk een correctionele kamer af. "Het hof kan niet blijven rekenen op de goodwill van de collega's. Dit heeft in het verleden al meermaals geleid tot een burn-out met bijkomende uitval van collega's tot gevolg, wat contraproductief is", klinkt het.

De Hoge Raad voor de Justitie droeg begin oktober nochtans wel drie kandidaten voor: "Ondanks herhaald aandringen laat men het hof tot op heden in het ongewisse over de datum waarop de benoemingen zullen gebeuren, laat staan wanneer deze nieuwe collega's de eed zullen kunnen afleggen en effectief ingezet kunnen worden."

Ook de griffie zou voor "minstens" een vijfde onderbemand zijn, wat ook al "herhaalde malen" vruchteloos werd aangeklaagd.

"Het niet tijdig invullen van vacatures en personeelsbesparingen zullen er snel toe leiden dat vaststellingstermijnen opnieuw ver zullen uitlopen. De rechtsonderhorigen zijn hiervan het slachtoffer", besluit de rechtbank, die bovendien zegt er nog beter voor te staan dan in andere ressorten.