"Hitler-prijzende EU-medewerker wurgt collega aan Brussels café"

afp
Hoewel hij een collega zou hebben geprobeerd te wurgen en daarbij Hitler-leuzen riep, houdt een belangrijke EU-medewerker voorlopig zijn baan. Het Italiaanse slachtoffer (50), afdelingshoofd bij de Europese Commissie, liep bij de 20 minuten durende aanval onder meer een hersenschudding op, schrijft Haaretz. "Ik was in shock."

De twee zouden het buiten een Brussels café aan de stok hebben gekregen toen de vrouw haar collega aansprak op een metalen bord dat hij bij zich droeg, waarop 'Mussolini' stond geschreven. Het bord verwijst naar de beruchte fascistische regeringsleider Benito Mussolini, die tussen de jaren twintig en veertig een schrikbewind voerde in Italië. De EU-medewerker riep volgens de vrouw ook fascistische leuzen.

Toen de vrouw riep dat Mussolini "nog steeds een dictator" is en dat zij een joodse zou kunnen zijn, noemde de man haar een "vuile joodse" en sloeg hij haar met het bord op haar hoofd. Daarna greep hij de vrouw, die overigens helemaal niet joods is en anoniem wil blijven, bij haar keel en probeerde hij zijn collega te wurgen.

Een stel cafébezoekers wist de vrouw uit de handen van de man te redden, terwijl hij riep dat "alle joden vermoord hadden moeten worden" en "Hitler alle joden had moeten afmaken."

In het ziekenhuis bleek dat de vrouw een hersenschudding en interne bloedingen had opgelopen. Ze heeft aangifte gedaan. "Ik huilde en was in shock'', vertelde ze de politie.

Man houdt baan
Cafébezoekers zouden de aanvaller hebben herkend als de Maltese Stefan Gersh, voorzitter van werknemersorganisatie voor ambtenaren Generation 2004. De Belgische League Against Anti-Semitism vroeg de Europese Commissie donderdagavond de man te schorsen en kondigde aan aangifte te doen. "Dit incident laat wederom zien dat je niet joods hoeft te zijn om slachtoffer te worden van antisemitisme'', zegt voorzitter Joel Rubinfeld volgens de Daily Mail.

"We vertrouwen erop dat de Commissie aan het eind van het onderzoek passende stappen onderneemt en dat deze man wordt geschorst.'' De organisatie maakt zich zorgen om het slachtoffer, dat in hetzelfde gebouw werkt als haar aanvaller.

Die zorg lijkt de Europese Commissie niet te delen. Volgens een woordvoerder heeft de EU een 'zero tolerance'-beleid als het om racisme en haatzaaierij gaat, maar terwijl het onderzoek loopt, wordt de man niet geschorst. "De Commissie weet van het incident en heeft een intern onderzoek ingesteld. Nu moeten de feiten worden vastgesteld en dat doen de Belgische autoriteiten. Tot die tijd is de man onschuldig.''