"Hilton hoeft niet, deftig bed en toilet wel"

rv
De militairen die in de straten van Brussel patrouilleren, zijn niet te spreken over de plek waar ze sinds kort hun nachten moeten doorbrengen. In de Koninklijke Militaire School troepen ze met 24 man samen in krappe lokalen.

Er zijn amper drie toiletten voorzien voor 70 soldaten en douchen kan enkel in een sporthal. "Twee of drie weken aan één stuk zijn we van huis om het land te help beveiligen, en moet je eens zien waar ze ons nu steken", zeggen de misnoegde militairen.

Tot voor kort verbleven ze in verscheidene blokken van de kazerne in Peutie (Vilvoorde), maar daar kunnen ze niet meer terecht. "Omdat een deel van de gebouwen niet in orde bleek met de brandveiligheid", vertelt één van de soldaten. "Mocht daar iets gebeurd zijn, dan was dat dus niet gedekt door de verzekering. Als 'oplossing' heeft Defensie ons ondergebracht in de Koninklijke ­Militaire School (KMS) in Brussel."

Die nieuwe locatie voldoet allerminst aan de eisen. "De kamers met bedden zijn allemaal ingenomen door de studenten, dus slapen we met 22 tot 24 man in een leslokaal waar qua oppervlakte eigenlijk slechts de helft mag liggen. We liggen vlak bij elkaar - bijna óp elkaar, zelfs - en dus hebben we amper privacy. Die in elkaar geknutselde slaapzaal kan ook amper verlucht worden. Iedereen kan zich wel inbeelden dat het er niet altijd even fris ruikt na zo'n patrouilledag, waarbij we met 25 kilogram op onze rug door Brussel lopen."

De gebrekkige leefomstandigheden zorgen voor meer zieken en de werksfeer lijdt er zwaar onder. Nochtans ligt de oplossing voor de militairen voor hand. Lees er alles over in HLN+ voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

rv
Militairen in Brussel-Centraal.
Belga Militairen in Brussel-Centraal.75 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Conny Van den Bosch

  Criminelen in de cel of vluchtelingen in een hotel worden dus beter behandeld dan de soldaten die elke dag in moeten staan voor onze veiligheid. Ze konden ook gewoon in de kazerne slapen maar onze politici hebben het zover laten komen dat deze mannen en vrouwen nu rondjes mogen lopen in onze onveilige steden. En dan worden ze zo bedankt? En ze mogen niet staken, dus allemaal ziek melden is de enige oplossing. Laat de politici maar rondjes lopen met een loodzware rugzak.

 • Jean Schoups

  @ René Lenaerts, inderdaad, de overbevolkte staf is meer bezig met hun eigengereid mediaoptreden en dat van de minister dan met de werkelijke noden van de krijgsmacht. Om reclame te maken voor een onbetrouwbare F-35 is er wel geld genoeg!

 • DIRK VAN DESSEL

  Het militair hospitaal naast de ring is ideaal gelegen en heeft een logementscapaciteit die ruim het benodigde overstijgt. En het staat voor drie vierde leeg..... Comfort en plaats genoeg, ga maar eens kijken naar de bovenste "marmeren" verdieping...

 • Jozef Van Schuerbeeck

  In mijnen tijd "lagen" we in houten barakken met 22 man in een kamer. In de winter brandde er een grote stoof die gevuld werd met briketten. Om tien uur moest de kachel uit, dus werd er een emmer water in gegoten. De WC'S waren in een gebouw apart. Als je bij nacht dringend moest kon je in je slippen door de vrieskou. Het goede vlees werd opgegeten door de honden van de kok en wij kregen de overschot. Gelukkig verdienden we 10 FRANK per dag.

 • yves Strubbe

  Zij die vinden dat de militairen te veel jammeren, en dat ze tijdens opdrachten niet beter gelogeerd zijn, en dat de dienstplichtigen vroeger ook met 8 op de kamer sliepen: We hebben 2017. Tijdens opdrachten pas je je aan, ben je met minder tevreden. Maar we werken in Belgie, de hoofdstad, het is vredestijd. Het enige wat de soldaten verlangen is iets meer privacy, geen 20 man op een kamer en normale hygienefaciliteiten.