Exclusief voor abonnees

“Hij zit eindelijk waar hij wil zitten”

Jan Jambon, de informaticus die Vlaanderen wil herprogrammeren

Illias Teirlinck
Hij ontpopte zich tot de trouwste steunpilaar van Charles Michel en zijn Belgische regering, maar flamingant Jan Jambon (59) zit na zijn jarenlange strijd waar hij altijd wilde zitten: aan de Vlaamse knoppen. “Voor Jan ging het altijd over Vlaamse onafhankelijkheid.”

“Yes!” Jan Jambon glundert. Flashback naar de fractiedagen van N-VA in Hasselt vorig jaar. Bart De Wever heeft hem zonet gezegd dat hij de Vlaamse lijst trekt en dus allicht Geert Bourgeois opvolgt. Minister-president van Vlaanderen? Volgens Jan Jambon het mooiste ambt voor een Vlaams-nationalist. Maar de vreugde is van korte duur. In januari moet De Wever het geweer van schouder veranderen omdat Geert Bourgeois alleen voor hem wil wijken. De Wever wordt kandidaat minister-president, en Jan Jambon kandidaat-premier. Na een por van De Wever, zegt hij het dan ook maar. Niemand gelooft het. En terecht. 

Vandaag glundert Jan Jambon opnieuw. Hij is dan toch op weg naar Vlaanderen. “Het ging dan ook altijd al om Vlaanderen bij Jan”, weet Filip Dewinter (Vlaams Belang). De twee kennen elkaar al jaren. Ze hebben gemeenschappelijke vrienden, zijn buren in Brasschaat en de ex-vrouw van Jambon is de zus van een gewezen Vlaams Blok-parlementair uit Antwerpen. “Ik sloeg zoveel jaren geleden de weg van het Front National in, en hamerde op migratie en identiteit. Maar voor Jan ging het altijd over Vlaamse onafhankelijkheid.” 

In de modder

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis134 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Steenssens

  @Albert De Vries geen slecht voorstel - kan ik op mijn gezegende leeftijd misschien ook nog een werkbare job krijgen - jobs,jobs,jobs

 • Gino Denil

  Denk niet dat Jambon in staat zou zijn om een bug vrij goed werkend besturingsprogramma te schrijven. Het ergste valt te vrezen voor Vlaanderen.

 • Albert De Vries

  @Pieter De Ruyter "Zonder onafhankelijk Vlaanderen blijft de Belgische belatingstsunami door denderen." Ik zou het nog scherper stellen en gaan voor een onafhankelijk Gent, Brugge, Aalst, Oostende, Antwerpen, Roeselare,... Uiteraard elk met een eigen regering, minister-president, kabinetten, raadgevers, administraties,...

 • DONALD BORREMANS

  CD&V en OVLD gaan zijn plannen zoveel mogelijk dwarsbomen, daar kan je van op aan !

 • Pieter De Ruyter

  Zonder onafhankelijk Vlaanderen blijft de Belgische belatingstsunami door denderen.