"Hij heeft al zijn kennis als apotheker misbruikt om te doden"

Van Overschelde staat terecht voor de moord op zijn vrouw en vriendin.
BELGA Van Overschelde staat terecht voor de moord op zijn vrouw en vriendin.
Marc Van Overschelde, de 47-jarige Gentenaar die beschuldigd wordt van moord op zijn 45-jarige vriendin Veerle Criel in 2013 en van moord op zijn 34-jarige vrouw Hanane Jouami in 2009, is "een verschrikkelijk gevaarlijke man". Dat stelde de advocaat van de broer van Criel voor het Gentse hof van assisen. "Hij heeft al zijn kennis als apotheker misbruikt om diegenen te doden die hij lief heeft gehad", pleitte Filip Van Hende.

Van Overschelde zit sinds mei 2013 in de cel op verdenking van moord, nadat het lichaam van Veerle Criel ontdekt werd in het kanaal Gent-Brugge in Lovendegem. Hij bekende dat hij de vrouw had vergiftigd en haar lichaam in het water had gedumpt. Tijdens het onderzoek naar het verleden van de man werd de dood van zijn eerste vrouw Hanane Jouami in augustus 2009 opnieuw onderzocht. Beide vrouwen kwamen om na het innemen van barbituraten, maar de voormalige apotheker houdt vol dat zijn eerste vrouw zelfmoord pleegde.

De bekentenis van de moord op Criel is strategisch, pleitte de advocaat van de broer van Criel. "De verdediging van Veerle Criel wil haar zaak zo veel mogelijk als afgehandeld beschouwen. Ze willen het incasseren en zich concentreren op Hanane, maar nee, zo zal het niet lukken. Van Overschelde heeft tot op het laatste ogenblik dingen achtergehouden. Ook in zijn bekentenis stelde hij het misdrijf compleet anders voor. 'Ik heb ze gewurgd', zei hij, in de hoop dat ze de maaginhoud niet gingen bekijken."

Barbaars
Het onderzoek bracht de waarheid aan het licht en het is dan pas dat Van Overschelde het toegeeft, aldus advocaat Van Hende. "Ze zijn erop uitgekomen, op de letale dosis. Een puntje van de koffielepel is een massale dosis. Barbituraten, de naam zegt het bijna, het is barbaars als je weet wat dat met organen doet. Eén revolverschot zou getuigd hebben van meer genade."

De burgerlijke partij vroeg de juryleden "ja" te antwoorden op de schuldvragen. "Hij heeft in volle vrije wil gehandeld", pleitte Van Hende. "Hij heeft haar vergiftigd en de vergiftiging houdt onlosmakelijk voorbedachtheid in. Hoe langer de voorbedachtheid, hoe gevaarlijker de man."

"Het is een verschrikkelijk gevaarlijke man", stelde de advocaat. "Hij heeft alle tijd van de wereld gehad om zijn emoties te bedwingen. Zijn intelligentie heeft hij opzettelijk niet aangewend. Hij heeft al zijn kennis als apotheker misbruikt om diegenen te doden die hij lief heeft gehad. (...) Hij heeft kennis opgedaan en lef geput uit het feit dat de moord op Hanane niet uitgekomen is. Daar heeft hij zijn techniek verbeterd."