“#hetis2019": vrouwenbewegingen willen evenveel vrouwen als mannen in regeringen

Photo News
Verschillende vrouwenbewegingen vragen de regeringsonderhandelaars in een open brief om te zorgen voor evenveel vrouwen als mannen in de nieuwe Vlaamse, Brusselse en federale regering. "En zorg voor een regering waarin vrouwonvriendelijke standpunten geen plaats hebben. #hetis2019", luidt het ook.

Onder meer Vrouw & Maatschappij - CD&V politica, Zij-Kant, Open Vld Vrouwen, GenderNet (Groen), Marianne (PVDA), Vrouw & Vrijheid en de Vrouwenraad zetten hun handtekening onder de open brief. Daarin vragen ze om even veel mannen als vrouwen in de toekomstige regeringen van ons land.

"Hoe komt het dat België anno 2019 nog nooit een vrouwelijke premier en Vlaanderen nog nooit een vrouwelijke minister-president had? 70 jaar nadat vrouwen in België voor de eerste keer mochten gaan stemmen, is de onderliggende boodschap nog altijd duidelijk: vrouwen mogen dan wel mee aan politiek doen, maar de hoogste trappen blijven voorbehouden aan een man", zeggen ze.

Dat vertaalt zich ook op het niveau van de gemeentepolitiek, waar heel wat vrouwen zetelen in de gemeenteraden (in Vlaanderen 38 procent) en de schepencolleges (34 procent), maar waar de burgemeesterssjerp doorgaans voor een man is (15 procent vrouw). "De nieuwe regeringen moeten beter doen.”

En dat is volgens de vrouwenbewegingen een kwestie van politieke wil, visie en ambitie. "De wil om een regering te vormen die vrouwen en mannen gelijk vertegenwoordigt. De wil ook om op een goede manier aan politiek te doen. Want evenwicht in de politiek draagt bij tot een betere en meer evenwichtige besluitvorming. Burgers hebben daar recht op.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Vandermeirsch

  Mss eens eerst verkozen geraken?

 • DIRK VANGOSSUM

  Laten we nu gewoon allen eerst eens "mens" zijn. En dat de besten het halen, en niet enkel omdat je een man, vrouw, hetero, lesbienne, blank, zwart, enz.... bent.

 • DIRK VAN DESSEL

  Hoe een persoon er tussen de dijen uitziet heeft geen enkele verband met zijn of haar intellectuele capaciteiten en emotionele intelligentie. "Competentie" dient het enige valabel criterium te zijn, ook ter voorkoming van "positieve discriminatie", zeer vaak hypocriet gecamoufleerd als... "positieve actie"(sic). Wat zou er immers zo "positief" zijn om één bevolkingscategorie achteruit te steken ten voordele van een ander ?

 • Lorenzo Van Molle

  Ik vind dit verkeerd: men moet kijken naar de capaciteiten van iemand om die te laten zetelen, of dat nu als gevolg een meerderheid aan mannen of vrouwen geeft. Ik heb liever dat men capabele mensen laten zetelen ipv minder capabele mensen te laten zetelen omdat dit dan wel een gelijkheid met zich meebrengt.

 • Filip Mier

  We stemmen voor een reden op personen en die met de meeste stemmen word gekozen. Het mag niet 'afhangen' van wat er onderaan hangt of niet!