"Het N-VA-programma staat vol fotootjes" Is dat zo?

Screenshot
PS-voorzitter Paul Magnette haalde begin april uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever in een debat. Magnette beweerde dat het N-VA programma "belachelijk" was en "vol met fotootjes staat". In het VRT-programma 'De zevende dag' nam Ivan De Vadder die uitspraak onder de loep en ging de brochures en verkiezingsprogramma's van beide partijen te lijf met een meetlat.

Uit de vergelijking tussen de verkiezingsprogramma's blijkt dat N-VA inderdaad (veel) meer foto's gebruikt dan de Franstalige socialisten. Het N-VA-programma telt 96 pagina's waarvan 17,1% foto's, terwijl het PS-programma maar liefst 499 pagina's beslaat met slechts één foto op de voorpagina wat op 0,2% neerkomt. In Franstalig België zijn zo'n uitgebreide programma's niet ongewoon, zo telt het programma van Ecolo meer dan 800 pagina's.

Maar omdat de meeste mensen het volledige programma niet in de bus krijgen vergelijkt 'De Zevende Dag' ook de verkiezingsbrochures van de PS en N-VA. Die programma's tellen allebei al wat minder pagina's en ook de PS gebruikt in hun brochure heel wat foto's. De N-VA heeft een verkiezingsbrochure van 24 pagina's waarvan 19% foto's, de PS haalt het dubbele met 42% foto's op 32 pagina's.

Conclusie: de twee verkiezingsbrochures tellen allebei exact 19 pagina's tekst zonder de foto's.

VRT
VRT