"Helemaal foute info”: Bacquelaine verbaasd over kritiek onderwijsbonden op pensioenberekening

Daniel Bacquelaine.
Photo News Daniel Bacquelaine.
De vier Vlaamse onderwijsvakbonden vragen zich af of de Vlaamse regeringspartijen - N-VA, Open VLD en CD&V - schoothondjes zijn van de enige Franstalige partij in de federale regering, de liberale MR. Reden voor de woede is dat MR-minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine het zorgkrediet noch het verlof voor verminderde prestaties (VVP) laat meetellen bij de berekening van de pensioendatum en het pensioenbedrag. Volgens de vier vakbonden had de Vlaamse regering dat nochtans beloofd, waardoor ze spreken van "woordbreuk".

"Iedereen weet graag wanneer hij met pensioen kan gaan en hoeveel zijn pensioen dan zal bedragen", stellen de christelijke vakbonden COC en COV, de socialistische ACOD en de liberale VSOA. "Daarom was het ook belangrijk te weten of het Vlaamse zorgkrediet en het verlof voor verminderde prestaties voor het onderwijspersoneel zouden meetellen voor het bepalen van de pensioendatum en het pensioenbedrag. Groot was onze verbazing toen we vernamen dat dat voor geen van beide het geval zou zijn, ook al had de Vlaamse regering dat beloofd. Van woordbreuk gesproken.”

Bij de invoering van het zorgkrediet en de hervorming van de verlofstelsels in het onderwijs had de Vlaamse regering zich ertoe verbonden dat zowel zorgkrediet als verlof voor verminderde prestaties (VVP) aanneembare afwezigheden zouden worden, benadrukken de vakbonden.

"Het is op zijn minst eigenaardig te noemen dat een Vlaams verlofsysteem door een federale minister vastgeklonken wordt aan een federaal verlofsysteem", zeggen de vakbondsvertegenwoordigers Koen Van Kerkhoven (COC), Marianne Coopman (COV), Nancy Libert (ACOD) en Marnix Heyndrickx (VSOA). "We stellen vast dat dit alles al beslist is nog voor de onderhandelingen in sectorcomité A. Als blijk van misprijzen van de federale regering voor correct sociaal overleg kan dit tellen.”

Kabinet-Bacquelaine verbaasd

De woordvoerder van Bacquelaine reageert zeer verbaasd. Deze informatie is “helemaal fout”, luidt het. Hij zegt dat het net de bedoeling is van zijn minister om “ervoor te zorgen dat het zorgkrediet wordt opgenomen in de lijst van periodes die meetellen voor de berekening van de pensioenen en de beroepsloopbaan in het onderwijs. 

Bekijk ook: alle leerkrachten op lijst zware beroepen
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan kalfas

  Enkel uittredevergoedingen moeten zoals afgesproken uitgevoerd worden en kunnen niet heronderhandeld worden. Voor de rest kunnen de politici alles met ons pensioen: nl. de gewone man minder geven zodat zij beter kunnen cashen. Een schande voor iedereen die in democratie gelooft.

 • Van Damme Marleen

  Wanneer gaat meneer nu eindelijk eens verder werken aan "de zware beroepen", of gaat hij dat nog 10 keer uitstellen...?

 • Mieke Piot

  Ik denk dat hij een potje aanlegt om de uittredingsvergoeding van Van Rompuy en andere collega-politiekers te betalen.

 • Gino Denil

  De liberalen zijn de kleinste partijen en domineren helemaal het economische en sociale beleid. Ofwel zijn die andere coalitiepartijen overbodig ofwel stemmen we die liberale partijen onder de kiesdrempel. Anders zal er hier nooit nog verandering komen.

 • Bruno Suykens

  Foute redenering van de onderwijsvakbonden. De Vlaamse regeringingspartijen zijn niet de schoothondjes van de MR. Zij zijn de beheerders van onze portefeuille die met de regelmaat van een klok wordt leeggehaald voor eigen profijten. Niet meer, niet minder. Ook de portefeuille van het onderwijzend personeel. Maar die hebben nog niet door dat dit al decennia lang bezig is en blijven halsstarrig ziek in het linkse bedje.