"Hele wegennet kampt met achterstand onderhoud en winterschade"

Photo News
De toestand van de autosnelwegen is de voorbije jaren verbeterd, maar de lokale en gewestwegen kampen met een onderhoudsachterstand en winterschade. Dat meldt mobiliteitsclub VAB op basis van een bevraging van ruim 2.400 automobilisten. De coördinatie van de wegenwerken wordt de komende maanden heel belangrijk, zegt VAB.

"We moeten leren onze wegen preventief veel beter te onderhouden en de wegenwerken op alle niveaus op elkaar af te stemmen", klinkt het bij VAB. "Zoals steeds wordt er tijdens de zomermaanden op verschillende autosnelwegen gewerkt. Als de nieuwe winterschade op lokale wegen en gewestwegen ook net dan aangepakt wordt, zouden de alternatieve routes ook wel eens kunnen dichtslibben."

Uit de bevraging van VAB blijkt dat automobilisten zich dan ook vooral zorgen maken over de coördinatie van de wegenwerken en de communicatie daarrond. Vooral in de provincie Antwerpen zijn de automobilisten ontevreden over de coördinatie van de wegenwerken. Nochtans staat Antwerpen voor zeer grote wegenwerken in de komende 7 à 8 jaar.

Wegenwerken en omleidingsroutes moeten volgens VAB ook beter gesignaleerd worden. Uit de enquête blijkt dat dit vooral op de lokale wegen een probleem is. Zes op de tien bevraagden vinden de signalisatie van wegenwerken en omleidingsroutes op lokale wegen slecht tot zeer slecht.

VAB vraagt dat steden en gemeenten een plan van aanpak zouden opstellen om ervoor te zorgen dat ook de lokale wegen in goede staat geraken en blijven.
74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Temmerman

  Dat is al jaren zo,dus oud nieuws. Wat je daar op de foto ziet is niets,de wegen zitten gewoon vol gaten en bulten ,echt een schande.

 • marc van broekhoven

  Crevits was mss erg maar die daarvoor( Van Brempt) die was nog veel erger in haar wanbeleid.

 • Emi De graeve

  Vroeger waren de wegen in het Oostblok niet overal fatsoenlijk. De communisten kregen de schuld. Nu moet men hier niet meer onderdoen voor slecht onderhouden wegen. Waar zijn onze belastingen voor gebruikt geworden ?

 • Staaf Van Aelst

  Dat ze in Nederland eens gaan kijken en er een voorbeeld aan nemen.Gisteren nog met de motor geweest.Quasi geen zwerfvuil,hoffelijkheid,propere en onderhouden weginfrastructuur,....Hier in België is het om je te verongelukken!Putten en bulten worden opgekalefaterd met koude asfalt.Hier doen de beleidsmakers alleen maar aan omkoperij,bakkeleien,posten pakken en zakkenvullen.België is een rot land geworden.Actie vereist!

 • vanaeken jokke

  Als het morgen plots regent is het volgens Tom Faes ook De Wever zijn schuld.Voor u is het makkelijk Tommeke gij moet maar een kennen ik moet al de socialisten kennen.Kort geheugen hé Tommeke de wegen zijn nooit onderhouden in België de TRADO'S staken het geld liever in hun zakken.Of is Brussel nog geen voorbeeld genoeg Tommeke tunnels zijn gemaakt om HONDERD jaar mee te gaan na dertig jaar storten ze in.SPA de cholera Groen de pest.