"Heel wat moorden niet opgemerkt": te weinig autopsies uitgevoerd in België

PETER MAENHOUDT
"Heel wat moorden worden niet opgemerkt omdat er geen autopsie uitgevoerd wordt." Dat zegt Philippe Boxho, wetsdokter verantwoordelijk voor het wetsgeneeskundecentrum in Luik, in La Dernière Heure. In België wordt op slechts 1 procent van de overledenen een autopsie uitgevoerd, tegenover ongeveer 4 procent in Frankrijk en 8 procent in Duitsland.

Volgens Boxho zou een extern onderzoek uitgevoerd moeten worden voor overlijdens buiten de ziekenhuisomgeving. Dokter Duverger, actief in Henegouwen en Namen, meent dat gevallen van vergiftiging niet opgemerkt worden zonder toxicologisch onderzoek.

De belangrijkste reden voor de weinige autopsies is de kostprijs: 448 euro per autopsie. De procureur des Konings kan vandaag een autopsie vragen in geval van een verdacht overlijden.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willy verbeeck

  De uitspraak dat de perfecte moord niet bestaat is allang achterhaald. Net zoals misdaad loont niet, zie maar hoe snel dat crapuul terug op straat staat.

 • Sjonny Martero

  Hoe weten ze dat? Het is moord of niet.

 • René Lippeveld

  Daar ben ik al mijn hele leven van overtuigd. Dat krijgt men wanneer men letterlijk alles in economische termen onderbrengt. Sommige dingen hebben geen prijs: mensen- en soms dierenlevens, onderzoek daarnaar en gezondheidszorg. Het mag duidelijk zijn dat we momenteel eerder van de goede weg afdwalen dan dat we erheen gaan.

 • Clement Asselman

  Dat is al tientallen jaren het geval!

 • lut vanhyfte

  (z)Waarheid als een koe. Vrij verkrijgbare voedingssupplementen kunnen bij hoge dosis en onproefbaar in maaltijden tot hartfalen leiden. Toxicologisch onderzoek steeds verplichten vanaf pakweg 10.000 eurootjes per erfgenaam, door hun te betalen uiteraard.