"Hanane had geen zelfmoordneigingen"

Het openbaar ministerie vroeg de jury om Van Overschelde (foto) schuldig te verklaren aan dubbele moord.
BELGA Het openbaar ministerie vroeg de jury om Van Overschelde (foto) schuldig te verklaren aan dubbele moord.
Marc Van Overschelde, de 47-jarige Gentenaar die beschuldigd wordt van moord op zijn 45-jarige vriendin Veerle Criel in 2013 en van moord op zijn 34-jarige vrouw Hanane Jouami in 2009, moet voor beide feiten veroordeeld worden. Dat pleitte openbaar aanklager Bernadette Baeyens voor het Gentse hof van assisen. "Volgens Van Overschelde pleegde Hanane zelfmoord, maar ze was niet depressief en had geen zelfmoordneigingen."

Van Overschelde zit sinds mei 2013 in de cel op verdenking van moord, nadat het lichaam van Veerle Criel ontdekt werd in het kanaal Gent-Brugge in Lovendegem. Hij bekende dat hij de vrouw had vergiftigd en haar lichaam in het water had gedumpt. Tijdens het onderzoek naar het verleden van de man werd de dood van zijn eerste vrouw Hanane Jouami in augustus 2009 opnieuw onderzocht. Beide vrouwen kwamen om na het innemen van barbituraten, maar de voormalige apotheker houdt vol dat zijn eerste vrouw zelfmoord pleegde.

Volgens het openbaar ministerie zijn er voldoende bewijzen dat Van Overschelde ook schuldig is aan de moord op Jouami. "Hanane kampte met een alcoholverslaving, dat klopt. Maar ze was niet depressief en had geen zelfmoordneigingen. Iedereen spreekt over een levenslustige vrouw, die wel een tristesse had die haar deed drinken. Het is alleen Van Overschelde die met het verhaal van de depressie komt. Hij herhaalt steeds dat ze depressief was, maar we weten uit het dossier wat zijn woord waard is", zei aanklager Bernadette Baeyens.

Bang voor de dood
Jouami was bang voor de dood, stelde Bayens. "Ze had een panische angst voor de dood en had schrik dat ze zou sterven aan een levercirrose. Aan haar dochter had ze echter beloofd om niet meer te drinken, en ze hield die belofte. Op een feestje (kort voor de feiten, nvdr.) had ze niet gedronken en dat blijkt ook later uit haar bloedanalyse. Ook het medisch dossier spreekt de verklaringen van Van Overschelde over de zelfmoord tegen."

Het openbaar ministerie vroeg de jury om Van Overschelde schuldig te verklaren aan dubbele moord.