“Hallucinant dat we 8 watermaatschappijen hebben in Vlaanderen”: Zuhal Demir wil waterfactuur betaalbaar maken

Zuhal Demir (N-VA)
Photo News Zuhal Demir (N-VA)
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemt het hallucinant dat Vlaanderen acht watermaatschappijen telt. Ze wil de tarifering aanpassen en het water betaalbaarder maken. Dat zei ze vandaag in het parlement na vragen van Hannes Anaf (sp.a), Johan Danen (Groen), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Lise Vandecasteele (PVDA).

“Ik stel samen met u vast dat de waterfactuur de voorbije jaren gestegen is", zei Demir in het parlement. "Sinds 2010 met zo'n 34 procent voor een gemiddeld gezin. Ik vind het hallucinant dat we acht watermaatschappijen hebben in Vlaanderen, met allemaal hun eigen tarifering. Die is heel complex, dat is niet normaal. Ik vraag mij zelfs af hoe gezinnen er aan uit kunnen."

In het regeerakkoord is te lezen dat de waterfactuur betaalbaar moet blijven en transparant moet worden. "We zullen de tariefstructuur aanpassen", zei Demir. "Onder meer naar billijkheid voor alleenstaanden en gezinnen met kinderen. Maar ook de betaalbaarheid en het sturende karakter zullen parameters zijn."

De minister wil voorts af van de verplichte afsluitingen van het drinkwater. "De toevoer afsluiten omdat een gezin zijn factuur niet kan betalen is niet van deze tijd", zei ze. "Ik wil alles op alles zetten om tot een Vlaanderen te komen waar geen afsluitingen zijn. Als je systematisch de factuur niet betaalt, zou er toch een minimum aan basisvoorziening moeten worden voorzien. Daarnaast moeten we inzetten op het zoeken naar oplossingen zodat die personen via afbetaling kunnen werken.”
76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lieve Vandamme

  Acht watermmatschappijen in Vlaanderen??? Hoe is het mogelijk?? Is zoals de grootwarenhuizen, overal is eern enorm overaanbod van, terwijl alles véél eenvoudiger kan!!

 • Jan Van Rompaey

  Wanneer gaat de NVA eindelijk eens uiten waar ze voor staan ?

 • Ronny Biesen

  Daar gaan we weer, meer billijk voor alleenstaanden en gezinnen met kinderen. Stop toch die discriminatie, elke Belg is gelijk voor de wet. Hou het simpel. Een prijs voor iedereen.

 • danny janssens

  hetzelfde geldt voor de deelregeringen

 • raf peeters

  Net zoals de stroom zijn er veel te veel belastingen en taksen op een noodzakelijk iets. Pas op ,gebruik hoger dan normale mogen betalen maar denk dan 20 kubieke meter per jaar per persoon als normaal te bestempelen is ,alles erboven is verkwisting en die mogen er dan ook navenant voor betalen .