"Grote Moskee in Brussel spendeerde 1,2 miljoen aan verspreiding doctrine"

photo_news
Het Islamitisch Cultureel Centrum (ICC), met zijn zetel in de Grote Moskee van Brussel, heeft tussen 2012 en 2014 1,2 miljoen euro uitgegeven aan personeel voor "het uitdragen van zijn ideologie". Dat heeft administrateur-generaal Jaak Raes van de Staatsveiligheid gezegd in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart.

Het ICC is al vaak bestempeld als verspreider van het wahabisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Het centrum wordt in belangrijke mate gefinancierd vanuit Saoedi-Arabië, via de Islamitische Wereldliga. De bestuurders van het ICC hebben ook allen banden met Saoedi-Arabië of zijn er zelfs gedomicilieerd.

Naast de 1,2 miljoen euro verdeelde het ICC volgens de Staatsveiligheid ook 600.000 euro onder de vorm van schenkingen aan personen en associaties die een "islamistische" visie propageren.

Gewelddadig radicalisme
Gewelddadig radicalisme is echter nog een andere zaak. Na de aanslagen van Parijs had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de Staatsveiligheid om een rapport gevraagd over de Grote Moskee. De N-VA'er liet op basis daarvan vorig jaar al verstaan dat daarbij "geen groot probleem" van radicalisering is vastgesteld.

Garagemoskeeën
Raes gaf vandaag in de onderzoekscommissie aan dat radicalisering sowieso "meestal niet in de moskee gebeurt". Wel wil hij de zogenaamde 'garagemoskeeën' nauwer in de gaten houden. "Wat daar gebeurt, dreigt aan de aandacht te ontsnappen. Dat zijn erg besloten milieus, waar je niet zomaar binnenraakt. Het aanwerven van heel gespecialiseerde mensen is daarom bijzonder belangrijk", klonk het.

Sportclubs
"Maar we mogen ons ook niet blindstaren op enkel de niet-erkende moskeeën", beklemtoonde Raes nog. "We moeten en kunnen een ruimere werking garanderen. Denk aan bibliotheken, sportclubs en andere plaatsen waar de eerste tekenen van radicalisering zich voordoen."

Vlaams Belang verbolgen
Oppositiepartij Vlaams Belang reageert verbolgen op het nieuws over de 1,2 miljoen euro die het ICC besteed heeft aan "het uitdragen van zijn ideologie". "Met andere woorden: het ICC wende haar middelen aan om onze hoofdstad te islamiseren", reageren Dominiek Lootens en Bob De Brabandere van het Brusselse VB.

Ze willen dat de erfpachtovereenkomst met Saoedi-Arabië voor de Grote Moskee zo snel mogelijk opgezegd wordt. "Een moskee die onder controle staat van Saoedi-Arabië, één van de absolute topfinanciers van het internationaal terrorisme in het algemeen en IS en Al Qaeda in het bijzonder, heeft vanzelfsprekend geen plaats in onze hoofdstad", luidt het nog.

cdH eist een hoorzitting
Ook cdH-Kamerlid Georges Dallemagne wil het nieuws niet zomaar laten passeren. Hij eist een hoorzitting met de imam van de Grote Moskee, met de verantwoordelijken van de Islamitische Wereldliga en met de ambassadeur van Saoedi-Arabië die het uitvoerend comité van het ICC voorzit. Tegelijk vraagt hij een doorlichting van de rekeningen van de instelling. Zelf pleit Dallemagne alvast voor een verbod op buitenlandse financiering van gebedshuizen in België.