'Groot Debat' tussen alle Vlaamse partijvoorzitters: "Mevrouw Almaci, u bent geen haar beter dan de rest"

VTM Nieuws
Op een goed jaar van de gemeenteraadsverkiezingen hebben alle Vlaamse partijvoorzitters tijdens het 'Groot Debat' de degens gekruist. Herbeleef hier de hoogtepunten uit het debat:

20u18: Het debat begint met een discussie over het referendum over Catalonië. Terwijl Bart De Wever (N-VA) premier Charles Michel roemt om het voortouw te nemen in de veroordeling van het geweld, gooit Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hem een artikel van vorig jaar uit De Morgen voor de voeten. Titel van het stuk is 'Catalonië is N-VA regeringscrisis waard'.

20u25: Beke: "Ik ga Rajoy niet verdedigen", reageert Wouter Beke (CD&V) op John Crombez (sp.a), die erop wijst dat het geweld veroordeeld moet worden. "Maar hij wordt wel gesteund door de socialisten."

20u32: "Dit kan je niet tolereren in een democratisch Europa", zegt Meyrem Almaci (Groen). "Europa moet het signaal geven dat Rajoy niet kan aanblijven en moet opstappen. Daarvoor moet België hard op tafel slaan."

Dit kan je niet tolereren in een democratisch Europa

Meyrem Almaci (Groen)

20u36: Het 'Groot Debat' gaat nu over het Zomerakkoord van de regering-Michel. Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open Vld verdedigt het beleid van de regering. "Ook volgend jaar zullen mensen die aan het werk zijn meer op hun loonbriefje hebben staan." Maar Rutten zegt ook: "Je gaat mij niet enthousiast horen over nieuwe belastingen en ik ben niet enthousiast over de effectentaks. Maar in een regering is het geven en nemen."

20u40: Peter Mertens van de Partij van de Arbeid is scherp voor de regering en richt zich rechtstreeks tot Bart De Wever (N-VA). "Het is een effectentaks zonder effect. U schiet met losse flodders naar boven en met scherp op de zwakkeren."

20u43: Bart De Wever (N-VA) verdedigt het beleid van de regering: "Er is met belastingen geschoven, maar in totaal is er een 'tax cut', een belastingvermindering. Het overheidsbeslag is al sterk gedaald sinds de regering-Di Rupo, dus we zijn op goede weg."

20u45: "De feiten zijn dat je meer betaalt voor meer elektriciteit en water", zegt Tom Van Grieken (Vlaams Belang). "Het leven is duurder geworden. U bent er zelfs in geslaagd, meneer De Wever, om een suikertaks te heffen op Cola Zero. En dat is niet de schuld van de 'sossen', want die zitten niet in de regering."

20u51: Gwendolyn Rutten (Open Vld): "Wij doen wat we beloofd hebben: we geven de mensen meer vrijheid, de economie draait, mensen verdienen meer, er komen jobs bij, ... Wat Macron nu belooft, zijn wij al aan het doen."

Deze regering is er zelfs in geslaagd om een suikertaks te heffen op Cola Zero. En dat is niet de schuld van 'de sossen'

Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

20u54: "We komen van een begrotingstekort van 12 miljard onder Di Rupo", zegt De Wever. "De helft is structureel weggewerkt en we zullen uitkomen in 2019 op een tekort onder een procent."

20u55: "Volgens Oxfam is België het tweede meest herverdelende land van de wereld. En de ambitie is dat ook te blijven", zegt Wouter Beke (CD&V).

20u56: John Crombez (sp.a): "Dat is een studie uit 2015, compleet irrelevant."

Dat is een studie uit 2015, compleet irrelevant.

John Crombez (sp.a)

21u03: Het debat focust nu op de 'toon' van het debat. De tweet van Theo Francken met '#opkuisen' wordt aangehaald, net als een pamflet van het Vlaams Belang waarin Meyrem Almaci (Groen) wordt afgebeeld als negatief gevolg van migratie. "Als u zich persoonlijk aangevallen voelde, wil ik me verontschuldigen, maar mogen we het nog hebben over de enorme kost van het open grenzenbeleid op onze sociale zekerheid?"

21u05: De andere partijvoorzitters nemen het op voor collega Meyrem Almaci (Groen). "Dergelijke uiting is degoutant", zegt Wouter Beke. "Jij komt nog niet tot aan de enkels van Meyrem", zegt Gwendolyn Rutten (Open Vld).

21u20: "Theo Francken is een vrij man en ik geloof nogal ni vrijheid. Natuurlijk haal je de voorpagina's als je over mensen spreekt in termen als 'opkuisen', maar is dat de reden waarom je aan politiek doet? Ik niet", zegt Gwendolyn Rutten (Open Vld).

Jij komt nog niet tot aan de enkels van Meyrem

Gwendolyn Rutten (Open Vld) aan Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

21u27: "Democratie is een georganiseerd meningsverschil", zegt Bart De Wever (N-VA). "De thema's die momenteel leven, zoals massa-immigratie en terreurdreiging, zijn polariserende thema's op zich. Sociale media lenen zich tot korte bochten. Ik bescherm mezelf daartegen, maar dat is op zich niet nieuw. Dat is nu eenmaal de politieke arena."

21u29: Almaci: "Je kan zeggen 'dit is de politieke arena', maar je kan ook zeggen dat je er het niet mee eens bent en er tegenin gaan. In 140 tekens kan je veel schade berokkenen. Kijk maar naar Groot-Brittannië met Jo Cox (Britse politica die werd vermoord op straat, red.)

21u31: "Mevrouw Almaci, kom van uw moral high ground", zegt Bart De Wever. "U bent geen haar beter dan de rest, en dat hoeft ook niet. Maar als u met uw partij in borgerhout tegen mij betoogt achter een nazi-symbool, stop dan met de rest de les te lezen."

Mevrouw Almaci, kom van uw moral high ground. U bent geen haar beter dan de rest, en dat hoeft ook niet.

Bart De Wever (N-VA)

21u39: De partijvoorzitters blikken nu vooruit naar de verkiezingen in 2018 en 2019. Meyrem Almaci (Groen) over een mogelijk kartel van haar partij met sp.a in Antwerpen: "We moeten niet rond de pot draaien, we zijn ons huiswerk aan het doen. Er komt geen bondgenootschap met Bart De Wever, niet voor en niet na de verkiezingen."

21u46: "Ik hoop dat wij met deze coalitie kunnen voortgaan", zegt Bart De Wever (N-VA). "Ik zie het niet zitten om met Groen samen te werken en ik zij ook niet, denk ik. Als ik in oppositie beland? Dan begin ik alvast andere job te zoeken. Ik hoop dat de kiezer de kaarten zo legt dat er een logische coalitie gevormd kan worden, zodat Antwerpen bestuurbaar blijft."

21u49: Is CD&V in Antwerpen bereid met PVDA te besturen? "Dat laat ik over aan de lokale partijleiding", zegt Wouter Beke. "Maar als het van mij afhangt niet."

21u50: "Dat is een duidelijk antwoord", zegt Bart De Wever.

Er komt geen bondgenootschap met Bart De Wever, niet voor en niet na de verkiezingen.

Meyrem Almaci (Groen)176 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  De coco ziet spoken . Indien beschimpen een goede eigenschap zou zijn, zijn De Wever en in mindere mate Rutten de overwinnaars. Volgens beleefde normen zijn zij de verliezers.

 • armand mudah

  Pat V. elke VB stem is een cordon stem ? als ze er genoeg halen zullen andere partyen hun programma wel in een light versie uitvoeren dat doen ze nu trouwens ook al , ze camoufleren het wel goed maar ze gaan toch een beetje in de richting die vb wil

 • Leo Duym

  Deze week kreeg ik een vouwblad van N-VA in mijn bus: N-VA TOETERT! staat erop de voorpagina naast een fietsende De Wever in pak en das... N-VA FOETERT had een betere kop geweest als je de schaamteloze leugens leest van Geert Bourgeois op de achterzijde van het blad. Om er één te noemen: de afbeelding van een portefeuille met daaronder Koopkracht en een vette gele pijl naar boven, je moet maar durven.

 • Juri D'hont

  Wat tegenwoordig al een debat genoemd wordt ... Laat die mannen een firma runnen en ze zijn binnen de kortste keren failliet , maar ja, de Vlaming stemde , betaalde, zaagde en klaagde , niks veranderde en 4 jaar later deed hij datzelfde opnieuw .

 • JAN krommentak

  MV Rutten was de beste , er is geen zwaar werk dat zit in je hooft als je graag werkt is er geen zwaar werk !! en dit gezegd zijnde van iemand die nog nooit iets zwaarder vast had dan een laptop of een pen ! ik hoop dat de moderators dit ter harte nemen en bij een volgend debat iets plannen om deze mensen eens kennis te laten maken met zwaar werk live op tv en als ze zegt ik kan dat niet dan zegt men gewoon dat zit in je hooft daar moet je over en dan gaat dat vanzelf