“Groepsaankoop energie is geen garantie voor beste prijs”

iStock
Wie deelneemt aan een groepsaankoop voor energie, zal niet gegarandeerd het goedkoopste product op de markt krijgen. Dat meldt de federale energieregulator CREG vandaag.

In 2014 maakte de CREG een eerste studie, toen de organisatie van groepsaankopen een vrij nieuw fenomeen was. Nu zijn ze vrij gebruikelijk en hebben ze ook een dynamiek op de markt gebracht, noteert de regulator. Maar ook de groepsaankopen zijn er de voorbije jaren niet in geslaagd om de groep 'passieve' consumenten te overtuigen om actief deel te nemen aan de energiemarkt.

Bovendien staat een groepsaankoop niet garant voor de beste prijs. "Deelname aan een groepsaankoop geeft consumenten niet de garantie dat ze het goedkoopste product op de markt aangeboden krijgen. De besparingen die (mogelijk) worden gerealiseerd via een groepsaankoop, kunnen ook worden bereikt door actieve deelname aan de energiemarkt." Ook zijn leveranciers niet verplicht om de beste prijs te bieden. Wie aan het einde van de contractperiode zit van een contract via groepsaankoop, krijgt volgens de regulator in de meeste gevallen een voorstel tot verlenging met hogere prijs.

De CREG vraagt tot slot een uitbreiding van haar bevoegdheden zodat ze op systematische basis informatie kan opvragen bij de organisatoren van groepsaankopen. De energieregulator heeft nu geen bevoegdheid om rechtstreeks informatie op te vragen over groepsaankopen.

Vergelijk hier alle energieleveranciers van elektriciteit en aardgas via mijnenergie.be
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dol de peeze

  Tja groepsaankopen. Weer zo'n slecht uitgewerkt concept heb het ooit ook eens bekeken voor zonnepanelen de dag nadien een offerte binnen gehad zelfde panelen 700 euro goedkoper. Ook bekeken voor internet, direct online een goedkopere gevonden met dezelfde voorwaarden. Het is een klucht.

 • Hendrik Somers

  Via groepsaankoop al x jaar lagere prijs wegens vast contract dat door mij KAN verlengd worden aan dezelfde voorwaarden. Dateert nog van voor de miserie met kerncentrales die uitvallen. Ze scheuren er mss hun broek aan, maar ze zijn contractueel verbonden, en heb nog geen enkele betere prijs kunnen vinden. Verbruik groot gezin van 15500 kw, 100 euro maandelijks en afrekening van 397 euro...

 • Guido Verbist

  Wat je in de loop van het jaar wint mag je op het einde van je contract bijbetalen zo simpel is dat.

 • Jan Mulders

  Verhuizen naar het buitenland is wél een garantie.

 • Gilles Standaert

  etienne vijverman vandaar dat er plots zoveel worden georganiseerd, men wil er geld aan verdienen door de eindgebruiker wijs te maken dat hij minder zal moeten betalen. In veel gevallen kan ben je nu goedkoper af zonder groepsaankoop.