“Groenen woensdag tweede keer op visite bij De Wever en Magnette”

Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) werden zaterdag bij de koning verwacht. Die verlengde hun opdracht om een regering te vormen tot 17 augustus.
Photo News Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) werden zaterdag bij de koning verwacht. Die verlengde hun opdracht om een regering te vormen tot 17 augustus.
In de omgeving van koninklijk opdrachthouders Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) worden vandaag en morgen technische werkvergaderingen georganiseerd, om een nieuwe vergadering met de groenen voor te bereiden. Dat vernam Belga in de entourage van de preformateurs. Groen en Ecolo gaan woensdag voor de tweede keer bij De Wever en Magnette langs.

De voorzitters van N-VA en PS brachten afgelopen zaterdag nog verslag uit van hun opdracht bij koning Filip. Op 17 augustus worden ze opnieuw op het Paleis verwacht.

Liberalen

De Wever en Magnette hopen hun 'bubbel van vijf' (N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH) aan te kunnen vullen om aan een meerderheid te geraken, maar dat lijkt niet eenvoudig. De liberalen van MR en Open Vld, die vrijdag bij de preformateurs zijn langsgegaan, zijn bereid om voor die meerderheid te zorgen, op voorwaarde dat er klare wijn geschonken wordt over de geplande formule. De twee partijen willen ook dat de nota van De Wever en Magnette wordt bijgestuurd op economisch én op communautair vlak.

In liberale kringen wordt ervan uitgegaan dat MR en Open Vld geen nieuwe uitnodiging meer zullen ontvangen voor beslist is welke coalitie in de steigers wordt gezet.

Minderheidsregering

De groenen gaan woensdag nog eens langs bij De Wever en Magnette. Vandaag en morgen bereiden medewerkers van de preformateurs die vergadering voor, valt te horen. Groen en Ecolo legden na hun eerste vergadering met het duo de bal in het kamp van de preformateurs en vroegen hen te verduidelijken of ze hun nota grondig willen aanpassen. De piste van een minderheidsregering wijzen de groenen alvast af.

Lees ook: Kristof Calvo (Groen): “Ik heb heimwee naar Verhofstadt” (+)
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Leysen

  Groen en Sp-a mogen samen met hun Waalse vriendjes in een volgende regering. Ten eerste zal duidelijk worden dat zij ook niet onder besparingen uit kunnen door de geschenken die ze tijdens deze crisis uitdeelden. Ten tweede zullen de volgende verkiezingen opnieuw een overwinning worden voor het Vlaams belang.

 • Cornet Meurmans

  De Wever zal de rekening gepressenteerd krijgen in 2024

 • HUGO Wils

  Enige tijd geleden orakelde BDW dat wanneer men opteerde voor een regering met Socialisten,Groenen en PVDA ze dit dan maar moesten doen.Nu trekt de PS en BDW er Groen/Ecolo bij.Het programma van Magnette verschilt niet veel dan dat van de PTB.Dat van Ecolo is al even links.Wat doet BDW er dan nog?N-VA graaft zijn eigen graf wanneer er zulk een coalitie komt.Bart,dit is niet de regering waarvoor de Vlamingen hebben gekozen!

 • Bern Vermeulen

  De Wever, De Block, De Croo allemaal namen die zullen verdwijnen door hun eigen ego, de werkelijkheid die hier overal op straat te horen is staat overduidelijk vast, nieuwe verkiezingen zullen het bewijzen, en dat weten bovengenoemde heel goed dus ze roeien zo lang ze nog kunnen, helaas tevergeefs.

 • Marcel Willems

  winnaars die maar 11.8 ù van de stemmen halen nationaal ,,en gaat hier over de federale regering ,zijn geen winnaars en zeker niet bekwaam om in de regring te komen die de economie en de sociale zekerheid moet ondersteunen .Geen nationalistisch gedoe nodig .68% van de bevolking vraagt dat niet