"Groen wil breekijzer zijn voor een beter beleid"

BELGA
Groen wil na 25 mei zowel Vlaams als federaal mee besturen. Regeringen met N-VA of een klassieke tripartite van CD&V, sp.a en Open Vld zijn volgens de Vlaamse groenen geen oplossing. Groen wil op alle niveaus het "breekijzer" zijn voor een beter beleid. Dat was de boodschap van Groen-voorzitter Wouter Van Besien op een verkiezingsmeeting van Groen in Gent.

In de laatste rechte lijn naar de verkiezingen van 25 mei wil Groen zich profileren als het enige echte progressieve alternatief. Want van een progressief beleid was de voorbije jaren geen sprake, zei Groen-voorzitter Van Besien voor enkele honderden sympathisanten onder de Gentse Stadshal.

"Eindeloze wachtlijsten, geen milieubeleid, jacht op jonge werklozen, te lage lonen en uitkeringen. Het is overduidelijk dat de progressieve agenda in de afgelopen vijf jaar te zwak is verdedigd", aldus Van Besien. Volgens Van Besien is zijn partij de enige garantie op een progressiever beleid.

Tripartite is stilstand
Hij verwijst onder meer naar de voorgestelde belastingverschuiving, "weg van gewone inkomens naar de hoogste vermogens en de grootste vervuilers". "Wij zijn ook de enige partij die niet bespaart maar investéért in sociale bescherming, in het wegwerken van de wachtlijsten en in schone en betaalbare energie", aldus Van Besien.

De oplossingen zullen volgens de Groen-voorzitter niet komen van een regering met N-VA, maar ook niet van een klassieke tripartite. "Een regering van de drie klassieke partijen is een regering van de stilstand, van de status quo, van grijs en ongeïnspireerd beleid", klinkt het.