"Groen maakt gelukkig": Groen sluit Antwerpse coalitie met N-VA uit en maakt geluk inzet van verkiezingen

BELGA
Geluk wordt voor Groen de inzet van de lokale verkiezingen in oktober. Volgens de Vlaamse groenen blijkt uit onderzoek dat de Vlaming snakt naar meer groen, een betere verkeersveiligheid, betaalbaar wonen en een aangename en veilige buurt. "Groen maakt gelukkig", stelt partijvoorzitster Meyrem Almaci omdat Groen sterk inzet op die thema's. Een Antwerpse coalitie met de N-VA van burgemeester Bart De Wever sluit Almaci uit.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci zegt tijdens de campagnedag in Gent veel te verwachten van de lokale verkiezingen. De groenen zullen in meer steden en gemeenten opkomen dan ooit voordien en bovendien steeds vaker op eigen benen, dus niet in kartel. Volgens Almaci moeten Vlaanderen en Brussel zich klaar houden voor een "groene golf". "Wij gaan het best mogelijke resultaat neerzetten in de geschiedenis van deze partij. Dat is de ambitie", aldus Almaci.

Almaci, die in Berchem woont, sluit in Antwerpen een coalitie met de N-VA bij voorbaat uit. Momenteel bestuurt de partij van burgemeester Bart De Wever samen met CD&V, maar die kreeg deze week flinke klappen na de heisa rond de joodse CD&V-kandidaat Aaron Berger. "We zijn de uitdager van de N-VA in Antwerpen en we gaan dat ook blijven", zegt Almaci aan de VRT-nieuwsredactie. "Ons programma daar staat diametraal tegenover wat dat stadsbestuur doet. Dat stadsbestuur maakt de mensen in Antwerpen ongelukkig."

BELGA

Bossen voor iedereen

En net dat geluk zetten de Vlaamse groenen centraal. De partij voerde een eigen buurtonderzoek uit en uit dat onderzoek blijkt dat Vlamingen onder meer wakker liggen van verkeersveiligheid, betaalbare woningen en meer groen. Groen wil op elk van die thema's sterk inzetten. Zo moet de verkeersveiligheid verbeteren zodat ouders niet langer bang hoeven te zijn om hun kind alleen naar school te laten fietsen. 

""Als het van ons af hangt, krijgt elke Vlaming en Brusselaar gegarandeerd een bos op maximum 5 kilometer van zijn woonplaats"

De partij belooft ook meer bos en groen. "Als het van ons af hangt, krijgt elke Vlaming en Brusselaar gegarandeerd een bos op maximum 5 kilometer van zijn woonplaats en behouden we in de landelijke gemeenten de open ruimte", aldus Almaci. Door zo sterk in te zetten op die thema's, durft Almaci te zeggen dat haar partij "gelukkig maakt".

BELGA

Campagne

De Vlaamse groenen pakten het op hun campagnemeeting in Gent trouwens wat anders aan dan normaal. Geen klassiek kader met een rist toespraken, maar een bijeenkomst waar meer dan 700 campaigners de kans kregen deel te nemen aan workshops. De vrijwilligers kregen daar concrete tips voor het afleggen van huisbezoeken, het omgaan met sociale media, het maken van video's en het plakken van affiches.

De campagnebijeenkomst is meteen ook het startschot van een grote deur-aan-deurcampagne. Bedoeling is dat de komende tijd duizenden leden en vrijwilligers de straat op trekken met een flyer gedrukt op bloemzaadpapier met de centrale vraag: "Wat maakt jou gelukkig in je buurt?" 

BELGA272 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Deridder

  iedereen gelukkig? Pure onzin!

 • Hugo Casteels

  uitsluiting? Groen is toch de partij van de verbinding? Ze kunnen hun eigen woorden nog niet waar maken en dat wil een stad als Antwerpen gaan besturen.

 • anna Vandenberg

  Integendeel, sinds de opkomst van Groen zijn er meer depressieve mensen. Hun taak zou moeten zijn de mensen bewust te maken dat het zo niet verder kan en dat we anders moeten gaan leven. Beter maar minder, maar ze promoten de goedkoop maatschappij en over consumptie. De open grenzen en de veel kinderen politiek, ze creëren kansarmoede, het milieu geraakt verzadigd en de grondstoffen raken op. Volgende generaties zullen opgestapeld worden in woonunits willen ze iedereen onderdak verschaffen.

 • Erik Desloover

  groen gelukkig , zou eens weten in welke stad of gemeente ??

 • nand nuyts

  Groen is de nieuwe S.pa naam, en daar gaan er vele intrappen.