"Grappig: wij socialisten steunen Juncker, maar eigen EVP blokt hem af"

REUTERS
"Het is best grappig dat Jean-Claude Juncker de steun van de socialisten geniet om onderhandelingen te starten, maar in de Europese Raad afgeblokt wordt door de EVP, zijn eigen politieke familie." Hannes Swoboda, de fractieleider van de socialisten in het uittredende Europees Parlement, reageert ironiserend op de uitkomst van de vergadering van de 28 EU-leiders gisterenavond.

Gisterenmiddag gaf het Parlement Juncker een maandat om een meerderheid te zoeken voor een concreet werkprogramma voor de volgende Europese Commissie. Als kandidaat-Commissievoorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), de winnaar van de verkiezingen, komt dat initiatief hem toe, kwamen de verschillende fracties overeen. Het Parlement vroeg de Europese staatshoofden en regeringsleiders meteen om Juncker later op de avond een formeel onderhandelingsmandaat te geven.

Maar dat gebeurde dus niet. Het is Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy die consultaties moet houden over de strategische prioriteiten voor de komende jaren en de benoeming van de volgende Commissievoorzitter. Op de Europese top van 26 en 27 juni zal Van Rompuy bij de staatshoofden en regeringsleiders verslag doen van zijn opdracht. Het komt uiteindelijk hen toe om met een gekwalificeerde meerderheid een kandidaat voor te dragen die de komende vijf jaar de Europese Commissie moet leiden. Die kandidaat moet vervolgens de zegen krijgen van een absolute meerderheid van de Europarlementsleden. 

"De Europese Raad besliste om het benoemingsproces te vertragen", reageert Hannes Swoboda daarop.

"Raad speelt verstoppertje"
"De Raad speelt verstoppertje. De Europese verkiezingen zijn voorbij, de uitkomst is duidelijk en wordt aanvaard door iedereen in het Europees Parlement", zegt Swoboda. "Onze boodschap kon niet duidelijker zijn: Jean-Claude Juncker, als de kandidaat van de grootste fractie, moet onderhandelingen starten over een werkprogramma."

Swoboda vindt het "grappig" dat zelfs zijn eigen socialisten het onderhandelingsmandaat voor Juncker steunen, maar dat de Luxemburger in de Raad "afgeblokt wordt door zijn eigen politieke familie". In de Europese Raad levert de EVP 13 van de 28 leiders.

"Juncker, start zelf onderhandelingen"
"Omdat de Europese Raad haar verantwoordelijkheid weigert te nemen, roepen we Jean-Claude Juncker op om onderhandelingen te starten zonder een mandaat van de Raad", zegt Swoboda. Als de EVP met Juncker of iemand anders de Commissievoorzitter wil leveren, zal ze met de socialisten rekening moeten houden. Omdat die de tweede grootste fractie vormen, lijkt de EVP op hen aangewezen.