'God van de Bordeaux' deed rauwe melk bij de wijn

thinkstock
Minderwaardige wijn, aromaten én zelfs rauwe melk. Wijnsjoemelaar Roger Geens (78) kapte het allemaal bij zijn zogezegde bordeaux om meer winst te maken. Zijn ­bedrijf verkocht er ontelbare liters van. ­Binnenkort zal Geens zich - na 14 jaar ­onderzoek - voor de rechtbank moeten ­verantwoorden.

In vino veritas, schreef de Romeinse wetenschapper Plinius ooit. In wijn ligt de waarheid. Maar die spreuk droeg Roger Geens - bijgenaamd de God van de Bordeaux - nooit hoog in het vaandel. Straffer nog: de man gooide jarenlang alle regels rond wijnproductie over boord voor puur geldgewin.

Even terug naar 14 februari 2002. Die dag vielen liefst 200 Franse politiemannen en ambtenaren binnen bij 21 wijnbedrijven in de Bordelaisstreek. Al die vennootschappen maakten deel uit van de holding Geens, met hoofdzetel in het Vlaams-Brabantse Aarschot. "Op grote schaal sjoemelen die bedrijven met hun wijn in opdracht van de directie", klonk het in een onthutsende verklaring van een voormalige werknemer.

De échte doorbraak in het onderzoek kwam er pas in 2007. Het Belgisch gerecht viel binnen bij de hoofdzetel van Geens in Aarschot. De speurders namen er 650.000 liter rode wijn in beslag. Een Belgische productiechef deed een onthutsend boekje open over de wanpraktijken. De speurders konden het verhaal amper geloven. Hoewel wijn op natuurlijke manier moet rijpen, was het proces bij de firma Geens een gemanipuleerde productie geworden. Het gerecht vond zelfs een handleiding met formules om de wijn aan te passen. Zo lengden ze 50.000 liter rode kwaliteitswijn aan met enkele ­duizenden liters witte wijn. Middelmatige rode wijn kreeg de smaakstof 'vieux' toegevoegd. Zo leek het alsof de drank op eiken vaten had gerijpt. 

KLIK HIER EN LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS 5 WEKEN PROEF)