“Giftrein”: Infrabel vraagt toestemming om pesticiden te mogen blijven gebruiken

Beeld ter illustratie.
© Bart Leye Beeld ter illustratie.
Spoorwegnetbeheerder Infrabel vraagt aan de overheden de toestemming om ook vanaf 2021 met pesticiden de sporen onkruidvrij te mogen houden. Dat melden Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen, en woordvoerder Thomas Baeken bevestigt het nieuws. Momenteel bestaat voor het vrijhouden van de sporen geen voldoende efficiënt milieuvriendelijk alternatief, klinkt het.

De "onkruidtrein" van Infrabel wordt ook wel de "giftrein" genoemd, vanwege het gebruik van onder meer de controversiële onkruidverdelger Roundup. 

In principe mogen de overheden in Vlaanderen al lang geen pesticiden meer gebruiken, maar Infrabel kreeg in 2015 onder meer van toenmalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) een uitzondering. Toch vraagt Infrabel nu opnieuw toestemming aan de verschillende Belgische overheden, "wat betreft het gebruik van pesticiden voor het onkruidvrij maken van de sporen en beddingen, en dat gelet op de veiligheidsrisico's". Voor Vlaanderen is Infrabel daarover in overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij.

Veiligheid

"De uitzondering geldt tot eind 2020. Op de plaatsen waar dat mogelijk is zetten we zeer sterk in op milieuvriendelijke alternatieven, maar voor de sporen is er momenteel geen alternatief", zegt Baeken. "Bovendien verliest het spoornet een deel van zijn stabiliteit als er onkruid tussen de kiezelstenen groeit. Het milieu is voor ons een prioriteit, maar de veiligheid is dat evenzeer." Andere mogelijkheden zijn machinaal maaien of met de hand uittrekken, maar die zijn niet efficiënt genoeg om heel het spoornet onkruidvrij te houden. 

Betaalbaar

De onkruidtrein, die gericht pesticides gebruikt door via camera's onkruid te detecteren, kan bovendien gebruikt worden tussen het reguliere treinverkeer. "Andere opties verstoren het treinverkeer, en we moeten het onkruidvrij houden van de sporen ook betaalbaar houden", aldus Baeken. Infrabel verwacht midden volgend jaar uitsluitsel van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Terwijl ook in Brussel een uitzondering geldt tot eind 2020, is dat in Wallonië niet het geval. “We hebben in Wallonië een aanvraag ingediend om het wettelijk kader aan te passen om een uitzondering te kunnen aanvragen, maar die aanpassing is niet uitgevoerd door de verandering van de legislatuur in 2017", zegt de Franstalige woordvoerder van Infrabel Arnaud Reyman. In het Waals gewest gebeurt het onkruidvrij maken van de sporen dus wel met de hand sinds op 1 juni het verbod inging op het gebruik van pesticides voor het onderhoud van de publieke ruimtes. Infrabel dient nu voor de drie gewesten een nieuwe aanvraag in.

Testgroepen

Voor de terreinen rond de sporen met technische installaties kreeg Infrabel in 2015 eveneens een uitzondering. “We weten zeker dat we die in 2021 niet meer gaan krijgen, en zijn al volop aan het kijken naar milieuvriendelijke alternatieven. Er lopen verschillende testgroepen, ook op Europees niveau, en we wisselen ervaringen met elkaar uit”, aldus Baeken. “We sensibiliseren ook aannemers en geven hen richtlijnen.” 

Baeken benadrukt dat enkel in België een verbod geldt op het gebruik van pesticiden op de sporen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Remi Potvin

  Gebruik toch eens het goedkoopste middel en dat is azijn ! Mijn voetpad en oprit garage begiet ik met azijn en alle onkruid verbrandt en blijft zeker twee maanden weg !

 • Paul Van Oosterwijck

  Ah, in Wallonie wordt het met de hand uit gedaan, vandaar de totaal scheef getrokken situatie in het personeelsbestand. Vlaanderen moet het verhoudingsgewijs met veel minder volk doen ! En eerlijk gezegd, ik zie ze het tussen de sporen niet afbranden ...

 • dirk andelhofs

  Vlaanderen, topregio ... hier zitten de slimste koppen van de hele wereld bij elkaar als we sommige politici mogen geloven. Maar een robotje maken om onkruid uit te trekken of met hete stoom te besproeien ... ho maar.

 • Flor Peeters

  Toppers,milieu en klimaat activisten zullen het onkruid wel wieden. Voor de leken, die sproeitrein krijg 1 keer per jaar en spuit tot op een halve meter van een overweg die eigendom is van de spoorwegen.

 • Gino Denil

  Kan me voorstellen dat er andere bedekkingen zijn voor de sporen. Die meer onkruid werend zijn. Nog beter lijkt me om er beton over te gieten en er vrachtwagens en bussen over te laten rijden. Zal goedkoper zijn en meer oplossen voor de files.