"Gezochte Vlaamse pater leeft niet ondergedoken"

Pater Eric Dejaeger, die in 1990 in Canada werd veroordeeld wegens seksueel misbruik van minderjarigen, leeft niet ondergedoken, maar woont op een adres dat officieel bekend is bij de autoriteiten. Dat zegt pater Georges Vervust, provinciale overste van de Vlaamse paters oblaten, de congregatie waartoe de 63-jarige pater Dejaeger behoort.
 
Vervust voegt nog toe dat pater Dejaeger Canada niet ontvluchtte en zich na zijn vervroegde vrijlating niet schuldig maakte aan recidive.
 
Geen hulp
"Het is ook niet juist dat de priester slechts enkele maanden in de gevangenis verbleef. Hij heeft de volle vijf jaar van zijn straf doorgemaakt, deels in de gevangenis, deels in een re-educatiecentrum, deels op parool in de communiteit", luidt het. "Hij heeft Canada pas verlaten toen hij niet meer onder de parole officer viel en dus vrij was te gaan en te staan waar hij wou. Hij heeft van niemand hulp nodig gehad om Canada te verlaten."
 
Volgens Vervust betroffen de aanklachten die in 1995 tegen de pater werden geuit, feiten van voor diens veroordeling in 1990. "Voor deze aanklachten heeft hij zich inderdaad niet meer bij de Canadese justitie gemeld. In 2001 stond hij inderdaad geseind bij Interpol, maar tot op vandaag heeft geen enkele gerechtelijke instantie hem of de oblaten hierover te verantwoording geroepen. Nochtans was de pater niet ondergedoken. Hij woonde steeds op een adres dat officieel bekend was bij de autoriteiten", aldus de overste van de Vlaamse oblaten. (belga/sps)