"Gentse Lente" schrapt allochtoon en autochtoon

Resul Tapmaz.
BELGA Resul Tapmaz.
Gent neemt vandaag, op de Internationale Dag tegen Racisme, symbolisch afscheid van de begrippen allochtoon en autochtoon. Het schrappen van die "A-woorden", op vraag van een aantal middenveldorganisaties, moet de start van een nieuw integratiebeleid betekenen, meer dan een semantische discussie.

Jongeren uit Gentse scholen kregen om 14 uur een Gentse versie van de Europese Hymne aangeleerd. Tijdens een debat in de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis hadden twee panels het over de gevolgen van het schrappen van beide termen.

Gents burgerschap
"Het schrappen van de woorden allochtoon en autochtoon is 'van onderuit' gekomen", benadrukt schepen van Integratie Resul Tapmaz (sp.a). "En daarmee bedoel ik: het initiatief is niét hierin de collegezaal gemaakt." Tapmaz wil streven naar een "Gents burgerschap" en vindt daarin drie zaken belangrijk. "Ten eerste anti-discriminatie bestrijden, wat betekent gelijke kansen garanderen en ervoor zorgen dat we dit snel en daadkrachtig op de verschillende beleidsdomeinen aanpakken." Daarnaast wil Tapmaz inzetten op socio-economische emancipatie en meer inspraak.

Bevrijdingsfeest
Vanaf 18 uur wordt verzamelen geblazen voor een laatste groet onder de Gentse stadshal. Van daaruit vertrekt een kist met de begrippen tijdens een "uitvaartprocessie", onder tromgeroffel en klokkengeluid, naar Sint-Jacobs, waar omstreeks 19 uur een "bevrijdingsfeest" plaatsvindt. Het hoogtepunt is voorzien rond middernacht, dan volgt een teraardebestelling van de kist in het Baudelopark. Een Irish coffeetafel in de cafés op de Vlasmarkt, Sint-Jacobs en omgeving sluiten het evenement met een knipoog af.