"Geneesmiddelen zijn te duur": sp.a komt met 'pillenplan' voor efficiënter beleid

"Ons slikgedrag behoort tot de Europese top en daarnaast worden nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, steeds duurder", zegt Kamerlid Karin Jiroflée.
Photonews "Ons slikgedrag behoort tot de Europese top en daarnaast worden nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, steeds duurder", zegt Kamerlid Karin Jiroflée.
Oppositiepartij sp.a stelt vandaag haar 'pillenplan' voor, een nieuwe aanpak om geneesmiddelen beter, betaalbaarder en effectiever te maken. Daarnaast moet de overconsumptie van medicijnen worden tegengegaan. "Het huidige geneesmiddelenbeleid botst op zijn grenzen", luidt het.

"Geneesmiddelen zijn in de eerste plaats te duur", vindt sp.a. Ze vormen ruim 4 miljard euro van onze gezondheidsbegroting. "Ons slikgedrag behoort tot de Europese top en daarnaast worden nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, steeds duurder", zegt Kamerlid Karin Jiroflée. Daarnaast ontbreekt ook vaak de meerwaarde van de medicijnen. "Minister De Block gaat hier onvoldoende tegenin."

Daarom lanceert de socialistische partij woensdag zelf een reeks voorstellen om het geneesmiddelenbeleid "beter, betaalbaarder en effectiever" te maken. Ten eerste moeten er grenzen worden gesteld aan de prijzen, onder meer door het octrooirecht te hervormen en de prijzen van geneesmiddelen op Europees niveau te onderhandelen. Ten tweede moeten de onderhandelingen die minister van Volkgsgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voert met de farmasector, transparanter en volgens duidelijke afspraken verlopen. Ten derde moet er een "alternatief" komen voor de farmaindustrie: de sp.a stelt voor om een publiek fonds op te richten "dat de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve geneesmiddelen stimuleert en versnelt". 

Generische geneesmiddelen

Om daarvoor voldoende budget vrij te maken, mogen we "niet te veel geld uitgeven aan geneesmiddelen waarvan het patent is verstreken", stelt sp.a voorts. Daarvoor is nood aan een afkickplan, om het medicijnengebruik van de Belg te verminderen. Daarnaast moeten artsen ook verplicht worden om op stofnaam voor te schrijven en ziekenhuizen aan te moedigen om te opteren voor generische geneesmiddelen, klinkt het.

De prijs van generische medicijnen is overigens ook te hoog in ons land. "Daarom stelt sp.a voor om een plafondprijsmodel in te voeren. Door prijzen van geneesmiddelen te vergelijken met de buurlanden en een maximumprijs in te stellen, kan de prijs worden gedrukt."
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc van cauwenberge

  Ja Spa het zijn verkiezingen zekers , ze zijn daar met hun valse beloftes en leugens hé jiroflee ? Ken u niet nooit van gehoord ?

 • Louis Verdonck

  Waarom kom de SPA altijd met zo’n plannen als ze in de oppositie zit? Omdat ze het zelf nooit heeft waargemaakt toen ze decennialang in de regeringen zat. Hahahahaha

 • rafael nuyts

  ja en dan zijn er die dierentuinen kopen en voetbal vliegjes kopen. mijn vrouw alle dagen een pijltje van 172 euro . pet geluk ben ik goed verzekerd. maar als ik die zijne kop zie in de pers krijg ik buikpijn. Rafael nuts lummen

 • jos duriau

  Er is duidelijk veel werk te doen in die sector , het is toch niet normaal dat medicijnen die hier geproduceerd worden goedkoper zijn in het buitenland.

 • marc castermans

  Eergisteren gelezen in deze krant, ons land behoort bij de goedkoopste landen wat betreft de prijs van medicijnen en in het geheel wat de stijging van de sociale zekerheid betreft. Waar blijven die linksen het halen?