'Gekke' Belgen vieren bedenkelijk wereldrecord

PHOTO_NEWS
België, dat is frieten, bier en chocolade. En Brugse kant. En middeleeuwse stadcentra. En surrealisme, natuurlijk. Die vreemde voorliefde voor absurditeiten, waarvan de buitenwereld niet begrijpt wat er leuk aan is, uit zich ook in het volksfeest voor dit wereldrecord. Want waarom iets vieren dat niemand eigenlijk wil? Waarom vrolijk doen over een beschamend record? Omdat het de enige manier is om er mee om te gaan, daarom.

We hebben al 249 dagen zonder regering. De kranten, de radio, de journaals, de duidingsprogramma's en de internetsites hebben een overdosis politieke berichtgeving, die meestal nietszeggend of destructief bleek. De moraal zakte naar een absoluut dieptepunt.

Maar toen het wereldrecord in zicht kwam, veranderde de houding van de Belg (Nederlands-, Frans- of Duitstalig, jong of oud, Vlaams of Waals). De inertie en oninteresse maakte plaats voor (absurde) humor, en een bedenkelijk wereldrecord werd zo een volksfeest. Met frieten en bier, of wat had je gedacht?

Evolutie
Het begon met een brief uit de kunstenwereld onder de titel 'Niet in onze naam'. Vervolgens kwam een Shame-betoging (34.000 man), toen het voorstel om baarden te laten staan, geen seks meer te hebben (de politici dan toch), een virtuele tentenactie (152.000 gegadigden) en uiteindelijk een volksfeest in Gent en een frietrevolutie. 

Iedereen frieten
Heel België doet mee. In Leuven werden gratis frieten uitgedeeld, studenten van Louvain-la-Neuve organiseerden een flash mob in rood-geel-zwart, Nederlands- en Franstalige studenten verzamelden dan weer op het Brusselse Poelaertplein om te tonen dat ze best 'samen' kunnen werken (en feesten, natuurlijk) en in Luik werd gedanst op Stomae's grote hit 'Alors on danse'.

Twittertrend: nogovsongs
Op Twitter en Facebook gonst het van de berichten. Mensen melden dat ze frieten gaan eten vanavond, als symbool of vieren het wereldrecord met 'De Belgische drievuldigheid': frieten, bier en chocolade.

Via Facebook werd ter ere van dit record een gratis single van Nicolette aangeboden, met de toepasselijke titel 'No Government'.

Op Twitter is ondertussen ook een trend ontstaan: '#nogovsongs', waarbij liedjestitels vervormd worden. Bijvoorbeeld 'losing my #nogov' of 'Can't buy me Gov'.

Feest in Gent
In Gent is het volksfeest afgetrapt op Sint-Jacobs en de Vlasmarkt. Om middernacht overhandigde een zogenaamde delegatie uit Irak ons land de 'wisselbeker Regeringsvormen'. Twee acteurs vertolkten de rol van een Irakese delegatie die een wisselbeker kwam overhandigen aan ons land. Het evenement verliep zonder grote incidenten. Het totaal aantal toeschouwers wordt geschat op 10.000. Het volksfeest lokte zo veel bezoekers dat de politie de toegang tot de pleinen Bij St.-Jacobs en de Vlasmarkt moest beperken.

Op het programma stonden een reeks optredens van Gentse muzikanten zoals Luc De Vos en stand-up comedians. "Met het volksfeest worden de heldhaftige Belgische onderhandelaars aangemoedigd in de moeilijke laatste rechte lijn naar het wereldrecord regeringsonderhandelen", zegt mede-organisator Angelo Meuleman.

"Eerst waren we verontwaardigd over de tijd die de regeringsonderhandelingen in beslag namen, maar dan werd duidelijk dat de onderhandelaars voor het wereldrecord gingen. Op middernacht breken we officieel het record van 249 dagen van Irak."

De organisatoren benadrukken dat het om een ludieke actie gaat, die de politici oproept te blijven samenwerken, maar los staat van elke politieke of filosofische overtuiging.

Het volksfeest eindigde om 1 uur en werd binnenskamers verder gezet. Café De Charlatan belooft alvast een spetterende after-party. In afwachting van het grote feest, gingen studenten deze middag al uit de kleren.

Minifeestje in Antwerpen
Ook op de Groenplaats in Antwerpen is intussen een feestje gevierd met zo'n 300 man.  Van 16u30 tot 18u30 waren er optredens van DJ-ensemble Civalizee Foundation en de Antwerpse rockband New Rising Sun. Er was ook plaats voor een politieke boodschap:  'Niet in onze naam jong'.

"Studenten uit Louvain-la-Neuve hebben dezelfde problemen als wij, laat ons die dan ook op dezelfde manier oplossen in plaats van bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten", aldus één van de mede-organisatoren die tussendoor het woord nam.

Iedereen viert (om andere redenen)
Het toffe aan dit volksfeest is dat het sinds lang unionisten (aka belgicisten) en nationalisten (aka Vlaamsgezinden) verenigt. Ze vieren beiden dit wereldrecord, maar dan wel om andere redenen. Voor een keer geeft dat niets. Behalve als de symbolen, zoals de Vlaamse of de Belgische, vlag te nadrukkelijk opduiken.

'We willen geen symbolen. Het moet aangenaam blijven voor iedereen. We respecteren de mening van iedereen en ze mogen zeker meevieren eenmaal ze hun vlaggen hebben opgeborgen,' zegt Guus Van Der Kreeft van de organisatie.

De Frietrevolutie (5.000 enthousiastelingen) verbond wel politieke eisen aan hun 'viering': "We willen duidelijk maken dat we de politieke impasse beu zijn en dragen een antiseparatistische en antinationalistische boodschap uit. Wij zijn niet voor of tegen bepaalde partijen, maar wel degelijk tegen hen die het land willen splitsen", aldus Michaël Verbauwhede, voorzitter van de Franstalige studentenfederatie.

Het buitenland kijkt toe...
De absurde festiviteiten haalden het nieuws overal ter wereld. Geert Hoste mocht het uitleggen aan CNN, Al-Jazeera stuurde een cameraploeg en zelfs Polen en Japan tekenden present.

... maar verstaan onze politici het?
Of de boodschap ook overkomt op onze eigen politici, is nog maar zeer de vraag. Ze onthielden zich wel braaf van commentaar op (ex)-premier Leterme na, die vindt 'dat het wereldrecord slecht is voor ons imago' maar 'dat er geen reden is om er dramatisch over te doen'. Geen regering lijkt ons veel slechter voor het imago, dan de bevolking die er ludiek mee kan omgaan. (edp)

BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA