“Geen sprake van illegale boomkap” door Vlaamse overheid

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) tijdens de voorstelling van het bosuitbreidingsplan.
Photo News Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) tijdens de voorstelling van het bosuitbreidingsplan.
De Vlaamse ministers van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weerleggen dat de Vlaamse Waterweg illegaal bomen kapt. Groen-parlementslid Mieke Schauvliege zei gisteren dat het agentschap dat de Vlaamse rivieren en kanalen beheert verantwoordelijk is voor het kappen van zowat 137 hectare bos tussen 2019 en 2020.

“Minister Demir zegt bomen bij te planten, terwijl minister Peeters - verantwoordelijk voor De Vlaamse Waterweg - ze vaak kapt zonder vergunning. Zo schiet het natuurlijk nooit op”, verklaarde Schauvliege gisteren. Beide ministers weerleggen dat nu. Na De Vlaamse Waterweg en ook het Agentschap Natuur en Bos te hebben geconsulteerd, verduidelijken ze dat er “slechts” 2,5 hectare is ontbost - ontbossing die volgens hen ook wordt gecompenseerd. “Van 'illegale boomkap' is evenmin sprake, alle natuurbeheerwerken waren vergund of uitvoerbaar zonder vergunning.”

Geen echte ontbossing

Volgens de ministers verwart Schauvliege het ontbossen met de beheers- en inrichtingswerkzaamheden die De Vlaamse Waterweg in het kader van zijn opdrachten uitvoert. Ze verwijzen onder meer naar het groen- en hakhoutbeheer, om ervoor te zorgen dat het hakhout niet zo groot wordt dat het schepen hindert en oevers niet meer voldoende kunnen worden geïnspecteerd. “Wanneer leidingen door boomwortels beschadigd dreigen te worden, wordt er preventief gerooid. Het gaat dan ook niet om echte ontbossing, want de vegetatie groeit opnieuw.”

Betere communicatie over natuurbeheer

“Bovendien past De Vlaamse Waterweg bij het uitvoeren van rooiwerken en onderhoudswerken de code van ‘Goede Natuurpraktijk’ toe”, luidt het. “Wel zal in de toekomst nog meer worden gecommuniceerd over geplande werkzaamheden. Wanneer burgers plots groenbeheer waarnemen, waar zij niet steeds op de hoogte van zijn, kan dit best schrikken zijn. Een duidelijke aankondiging en het goed kaderen waarom het groenbeheer plaatsvindt is opportuun, om zo deze misvattingen niet meer te laten gebeuren”, klinkt het.

“De Vlaamse Waterweg voert haar natuurbeheer secuur uit, binnen het wettelijke kader, en met respect voor de natuur. Samen met het Agentschap Natuur en Bos zullen we kijken hoe we het natuurbeheer verder kunnen verfijnen”, zegt Peeters. Haar collega Demir betreurt dan ook de “halve en volle leugens” waarmee Groen oppositie voert.

Feiten ontkennen

In een reactie zegt Schauvliege dat er wel degelijk 137 hectare bomen zijn verdwenen langs rivieren en kanalen door beheerwerken. Dat blijkt uit schriftelijke antwoorden van de ministers.

“Als bio-ingenieur, voormalig directeur van de Groendienst van de stad Gent en Groene politica ligt natuur- en bosheer me na aan het hart”, zegt ze. “Er liggen kale oppervlaktes langs onze waterwegen, hoewel de ministers daar nu mist over proberen te spuien. Die massale kappingen roept bij velen vragen op. Die beantwoord je niet door de feiten te ontkennen.”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Tamsyn

  Volwassen bomen nemen minder CO2 op dan jonge opgroeiende exemplaren. Regelmatige verjonging van bestanden is noodzakelijk. Zeker langs autowegen, we moeten toch niet wachten tot zo’n volgroeide boom vanzelf op de weg valt?

 • Linda Dilissen

  heb nog nooit zoveel kale plekken langs de wegen gezien als de laatste jaren. bekijk de op en afrit autostrade Houthalen alles kaal. Heb nooit anders geweten dat er volop bomen stonden en ben bijna 60j en dan zeggen, ook A24 grote stukken middenberm gekapt

 • rik pandora

  Misschien moeten we eens stoppen met het massaal kapen van hout in de westerse wereld. Houtkap wordt dan biomassa, waarom, om mensen if jezelf te bedriegen? Wij kappen nu meer bomen propvol co2, dan in de afgelopen 100 jaar. Niet in Brazilië, bij ons. En dat kappen zou co2-neutraal moeten zijn omdat een boom kan heraangeplant worden. Alleen duurt het dan minimum 60 tot 100 jaar eer die co2 weer is opgenomen. Al die klimaatregelingen maken de zaak maar erger.

 • David Hermans

  Inderdaad Tony Decabooter, al die zogenaamde compensatie is één grote grap. Bomen van een halve eeuw oud worden 'gecompenseerd' door het planten van boompjes van een halve centimeter dik. Een groot deel daarvan sterft al af tijdens de kwetsbare eerste jaren door een gebrek aan opvolging, bijvoorbeeld na grote droogteperiodes. Het wordt tijd dat in plaats van iedere vierkante meter in dit land te willen opvullen met steen en beton, deze te gebruiken om groen aan te planten.

 • tony decabooter

  Wat wel opvalt ,en dat zie je ook langs autowegen dat wanneer de bomen op hun grootst en mooist zijn en waardevol voor de natuur en de dieren of als geluidsscherm ze dan gerooid worden ,en dan hoor je de mooie praatjes ,we planten andere bomen ,ja dan duurt het weer vele jaren eer die bomen nuttig worden ,moeilijk te begrijpen !