"Geen rekening houden met ons is democratisch niet verantwoord"

REUTERS
Het zou N-VA-voorzitter Bart De Wever "bijzonder kras" lijken mochten de andere partijen een strategie ontwikkelen om zijn partij buitenspel te zetten. "Men kan niet blijven de realiteit ontkennen. Een derde van de Vlamingen staat achter ons. Daar morgen geen rekening mee houden, kan democratisch niet verantwoord worden", zei De Wever deze avond in het Vlaams parlement.

De N-VA-voorzitter wilde niet in zijn kaarten laten kijken over hoe de zaken er de komende dagen voorstaan. "Contacten leggen doe je weg van de studio's", stelde De Wever. Hij benadrukte daarbij te beseffen dat er een zware verantwoordelijkheid op hem rust. "De zorgen van morgen zijn voor de voorzitter", luidde het.

De Antwerpse burgemeester wilde weinig commentaar kwijt op de uitspraak van PS-voorzitter Paul Magnette dat de socialistische familie de grootste van het land blijft. "Dat lijkt me een kromme redenering van iemand die probeert vast te houden aan zoveel mogelijk macht". Voor het overige deed hij er bewust het zwijgen toe. "Ik ga morgen proberen te kijken door de mist. Mijn verantwoordelijkheid ligt bij de dag van morgen".

Voordien had hij al de moeilijke toestand op federaal niveau geschetst. De Vlaamse kiezer heeft voor De Wever klaar en duidelijk centrumrechts gestemd, terwijl in Wallonië de PVDA+ doorbreekt. "Met of zonder N-VA is dit een moeilijk land", aldus de N-VA-voorzitter, die zich naar eigen zeggen geen zorgen maakt dat zijn partij over voldoende bekwaam personeel beschikt om "verantwoordelijkheden" op te nemen.

Op de vraag of hij enig idee had wat er in Laken omgaat - een verwijzing naar de rol van het Paleis in de regeringsvorming - had De Wever een kwinkslag in petto. "Ik weet wat er tussen mijn lakens zal omgaan", verraste de N-VA-voorzitter.