"Geen defibrillator nodig? Zonder was ik dood"

Oefenen met een defribillator (foto ter illustratie).
thinkstock Oefenen met een defribillator (foto ter illustratie).
In Kaprijke zegt het gemeentebestuur njet tegen de aankoop van twee defibrillatoren. Die toestellen vergroten de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand. "Had ik in Kaprijke gewoond, ik zou nu dood zijn", repliceert Ludo Van Alphen (59) uit Zandvliet.

Nee, het Rode Kruis zal Kaprijke niét 'hartveilig' verklaren. De N-VA in Kaprijke wilde weliswaar twee automatische externe defibrillatoren of AED's aankopen, maar: het gemeentebestuur keurde het voorstel af. "Want de helft van de mensen voelt zich niet in staat om in te grijpen wanneer iemand een hartstilstand krijgt", aldus burgemeester Filip Gijssels. "94% weet zelfs niet hoe een hartmassage juist moet worden gegeven. En wie dat niet weet, weet dus ook niet hoe een AED-toestel te gebruiken. En nog iets: 75% van de hartfalens doet zich voor in huiselijke kring. Dan helpt een AED in een sporthal dus niet. Een hartstilstand in een sporthal van zo'n kleine gemeente is uiterst zeldzaam."

Dan zal je maar iemand zijn zoals schaapherder Ludo Van Alphen. Hij kreeg in september 2012, tijdens het trainen met zijn makkers van Lopersgroep Putte, een hartaanval in een sportzaal van Stabroek. "Had daar in de hal van de kantine geen AED gehangen, dan was mijn leven toen gestopt", vertelt Ludo, vader van drie dochters.

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 7% overleeft. Die overlevingskansen lopen op tot 70% als een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten een stroomstoot krijgt met een AED. In België zouden zo'n 6.000 AED's in omloop zijn, in Nederland ongeveer 90.000.

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE