"Gebeurt maar keer of tien per week": eigenaar slachthuis Izegem nuanceert dierenmishandeling

belga
Louis Verbist (73) is geschokt door de beelden die Animal Rights in zijn slachthuis in Izegem draaide en nog meer door de gevolgen ervan. Minister Ben Weyts (N-VA) van Dierenwelzijn sloot het slachthuis onmiddellijk, grote warenhuisketens haken af. "Als we die verliezen, kunnen we de boel sluiten."

Wij kregen gisteren een rondleiding in de slachterij van Louis Verbist in Izegem - weliswaar zónder dieren, want alleen op maandag, woensdag en vrijdag draait de slachtlijn. Volgens Verbist verloopt alles al dertig jaar volgens het boekje, en mét aandacht voor het welzijn van de runderen. "Alleen dieren die elkaar kennen, zitten samen in één van de vier wachtrijen, om te vermijden dat ze onrustig worden. Want dat levert slecht vlees op, dat onbruikbaar is voor consumptie - het vlees wordt dan donker en hard, en kunnen we dus niet verkopen. Het is dus ook in óns belang dat we aandacht hebben voor het dierenwelzijn."

Levend kelen: ónmogelijk

Toch gebeurt het, geeft Verbist toe, dat een stier zich niet gewillig naar de slachtbank laat leiden. "Gemiddeld een keer of tien per week, op een totaal van 400 dieren die we per week slachten." Dat is wat er op de bewuste beelden van Animal Rights te zien is, klinkt het in Izegem. "We hebben het aan onze hoofdslachter gevraagd. Dat was inderdaad een nerveuze stier. Dat zijn serieuze beesten, van 500 à 700 kilo: dat geef je niet zomaar een duwtje, hé. Maar ik geef toe: met een stok ín zo'n dier steken (op beelden is te zien hoe het rund een stok in de aars krijgt, red.) dat had niet mogen gebeuren. Dat gaan we ook helemaal uitzoeken."

Originele beelden
"Daarom zou ik graag de originele beelden zien, om te weten wié het was die dat deed. Ik zou ook graag weten wie de camera's heeft geplaatst en waaróm? En ook: wat is er te zien op alle andere uren beelden die ze hebben gemaakt. Het kán niet dat zulke dingen structureel gebeuren. Een dier lévend kelen, zoals de beelden laten uitschijnen, is gewoon onmogelijk. Elk dier wordt geslacht met een lange slagpin in de kop, en pas daarna opgetakeld en gekeeld. Maar ja, als je niet gewend bent zoiets te zien, is dat akelig."

Als alle regels zo goed gevolgd werden, hoe konden alle misstanden in het slachthuis dan plaatsvinden? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!