"Fraudecijfers van belastinginspectie waren luchtbellen"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
De miljardenbedragen waar de Bijzondere Belastinginspectie al jaren mee uitpakt, waren luchtbellen. "Die cijfers werden niet toevallig op het eind van elk jaar nog wat opgetild. Een nieuw instrument zal de echte invordering meten", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vandaag in De Tijd.

De beleidscel van de minister werkt momenteel bovendien aan een meetinstrument om per sector en per gebied een fijnere analyse te maken van wat de BBI effectief int.

"Want daar draait het voor mij om: niet het miljard euro dat BBI elk jaar claimt, de 'inkohierungen', maar wel de effectieve invorderingen", aldus Van Overtveldt. "Als nu blijkt dat slechts 20 procent van die inkohierungen effectief wordt geïnd -220 à 240 miljoen voor de jongste jaren- waren die fraudecijfers van de BBI vooral balletjes die in de lucht werden gegooid, maar waar in de realiteit niet veel substantie in zat."

Van Overtveldt verklaart ook dat de Panama Papers aantonen "dat het hoog tijd is dat we ook voor manifeste belastingontwijking de puntjes op de i zetten". Volgens de minister zal het onderzoek naar die Panama Papers uiteindelijk naar schatting 65 miljoen euro opbrengen.