"Franstaligen met kluitje in het riet gestuurd"

"Net als in de interim-regering zijn de Franstaligen ondervertegenwoordigd in de regering Leterme I". Aan het woord is Gerfa, een vereniging van Franstalige ambtenaren. Ze wijst erop dat, op Financiën na, alle belangrijke posten in handen zijn van Nederlandstaligen. Op een moment dat de financiering van de NMBS en de lawaaihinder boven Brussel belangrijke uitdagingen voor de Franstaligen vormen, geldt dat ook voor Overheidsbedrijven en Mobiliteit bij CD&V, luidt het.

Buitenland
Verscheidene Franstalige ministers kregen eerder lichte bevoegdheden, vindt Gerfa nog. De vereniging verwijst daarbij naar PS'ers Paul Magnette (Energie en Klimaat) en Marie Arena (Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grootstedenbeleid). Bovendien hebben de Franstaligen geen enkele portefeuille die hen wat visibiliteit in het buitenland kan bieden. Daarmee voeden ze het idee dat België door de Vlamingen wordt geleid, aldus nog Gerfa.

Kleine posten
De vereniging wijst er nog op dat premier Yves Leterme niet werd meegeteld bij de paritaire verdeling van de ministerportefeuilles. Op die manier kregen de Vlamingen een aanzienlijk voordeel en werd de pariteit doorbroken, luidt het nog. En hoewel de Franstaligen het leeuwendeel van de staatssecretariaten konden binnenrijven, gaat het vooral om weinig betekenisvolle bevoegdheden en zijn het vooral satellieten van hun voogdijminister, besluit Gerfa. (belga/sd)