"Femicide moet apart misdrijf worden"

Photo News
In amper drie jaar tijd zijn in ons land zeker 102 vrouwen om het leven gebracht. De Vrouwenraad roept op om van vrouwenmoord een apart misdrijf in de wet te maken. "Femicide maakt meer slachtoffers dan terrorisme", luidt het maandag in De Morgen. 

Het afgelopen jaar waren er nog 24 gevallen van femicide: vrouwen die vermoord worden louter omdat ze vrouw zijn. Vaak gaat het om intrafamiliaal geweld, vaak zijn er ook eerdere tekenen dat er iets fout loopt. 

"Telkens zoiets gebeurt of een spectaculaire moord in de media komt, wordt er veel gezegd, maar die verontwaardiging gaat telkens weer liggen", zegt Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad. "Als je ziet dat femicide meer slachtoffers eist dan terrorisme, waarom staat het dan niet hoger op de agenda?"

De blog Stop Feminicide laakt dat er zelfs geen officiële cijfers zijn. En daar moet volgens velen verandering in komen. Minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) geeft toe dat de cijfergegevens momenteel niet voldoen. "We werken eigenlijk met cijfers van tien tot twintig jaar oud", zegt ze. "Daar kan je geen beleid mee organiseren." Toch is Muylle geen fan van het idee om femicide in de wet op te nemen als apart misdrijf. "Ik houd niet zo van symbolen", zegt ze. "Geef mij maar concrete maatregelen op het terrein."
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Als mannelijke partners en expartners het daglicht niet gunnen aan hun vrouwelijke partner en expartner is dit een specifiek probleem als de aantallen van dood te hoog worden. Dat mannen elkaar uitmoorden ... dat doen ze in elke oorlog overal. Moet een vrouw met en zonder kinderen een partner bekijken als een mogelijke moordenaar ? Ik doe dat. Vele vrouwen doen dat!

 • phil smedts

  Dit is pure discriminatie, vrouwen vermoorden mag dus niet, mannen vermoorden is helemaal niet erg. Waarom dit onderscheid, iedere moord is even erg, of het nu om een man of een vrouw gaat. Zorg er beter voor dat het gerecht wat efficiënter gaat werken ipv van extra discriminaties in te voeren.

 • Benny De Keyzer

  Ik volg niet meer: de vrouwenraad wil dat mannen en vrouwen hetzelfde behandeld worden, maar nu wil diezelfde vrouwenraad dat een moord op een vrouw een apart misdrijf in de wet wordt omdat ze... euh... toch willen dat vrouwen en mannen anders behandeld worden? Wat is het nu? Weten die vrouwen wel wat ze willen?

 • Gerrit Caluwaert

  Een moord is een moord, dat femicide debat is weer maar eens bewijs dat feminisme een beroep is geworden, altijd dat net iets meer positieve discriminatie proberen uit de citroen te persen.

 • Ronny Biesen

  Eerst willen ze gelijkheid, nu willen ze weer wat aparts. Waarom zou een man doden anders moeten worden bekeken als een vrouw doden? De tijd van "het zwakke geslacht" is toch voorbij?