"Fehriye Erdal is wellicht dood"

BELGA
Speurders zeggen voor het eerst dat ze er ernstig rekening mee houden dat de Turkse extreemlinkse DHKP/C-activiste Fehriye Erdal (33) niet meer leeft. Dat schrijven de Concentrakranten.

Fehriye Erdal staat nog internationaal geseind en haar foto prijkt ook op de website van Interpol, maar het Belgische gerecht is al lang niet meer actief naar haar op zoek. "Beter afmaken dan dat ze opgepakt wordt en begint te praten. In zulke kringen wordt wel vaker zo geredeneerd en ook gehandeld", zeggen Belgische antiterreurspeurders.
 
"Erdal is al bij al maar een kleine garnaal in de organisatie. Maar ze weet veel. Te veel. Bovendien kost het veel geld om iemand zolang te laten onderduiken", klinkt het.
 
Erdal wordt in Turkije beschouwd als het brein achter de moorden op Ozdemir Sabançi - topman van het gelijknamige bedrijf - en zijn secretaresse, en op Haluk Gorgün, directeur-generaal van Toyota Turkije.
 
Turkije vroeg België geregeld om haar uitlevering, maar België wilde haar eerst zelf vervolgen voor bendevorming, schriftvervalsing, verboden wapendracht en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het is precies vijf jaar geleden dat ze de Belgische Staatsveiligheid verschalkte. Sindsdien is ze spoorloos. (belga/jv)